Gallagher Re: A biztosított katasztrófakárok elérik a 108 milliárd dollárt 2024 első 9 hónapjában
2024.10.24

2024 első 9 hónapjában a magánbiztosítási piac vagy az állami biztosítók által fedezett károk összesen legalább 108 milliárd dollárt tettek ki, ami 5%-kal magasabb, mint a 102 milliárd dolláros évtizedes átlag, ami a kis/közepes méretű események nagyobb gyakoriságának köszönhető, különösen a világ nagyobb fedezettel rendelkező részein - derült ki a Gallagher Re új jelentéséből.

A viszontbiztosítási bróker szerint 2024 első 9 hónapjában legalább 28 egyedi, milliárd dolláros biztosítási káresemény történt, ami a 2020-as évhez hasonlóan a második legmagasabb értéket jelenti az eddigi feljegyzések szerint.

Ezek közül 19 esemény több milliárd dolláros veszteséget eredményezett, ami a legtöbb, amit a biztosítók bármelyik évben valaha is feljegyeztek.

Az év eddigi legköltségesebb káreseménye továbbra is az SCS maradt, amely a biztosított károk több mint felét okozta.

Eközben a természeti csapásokból eredő összes gazdasági veszteség 2024 első 9 hónapjában legalább 280 milliárd dollár volt, ami alacsonyabb, mint a közelmúlt 10 éves Q1-Q3 átlaga, amely 309 milliárd dollár volt.

A Gallagher Re jelentése megjegyezte, hogy ezek a becslések nem tartalmazzák a Milton hurrikánból származó magas kárköltségeket, amely a 4. negyedév elején sújtotta Florida államot, és amely kétségtelenül növelni fogja ezeket a számokat az év végén.

Valójában a Gallagher Re 2023-as egész éves jelentését visszanézve az évtizedes biztosított kárátlag 111 milliárd volt, míg a 21. századi átlag 91 milliárd.

Tekintve, hogy 9 hónap után 108 milliárdnál tartunk, nem lenne meglepő, ha 2024 végére jóval az átlag feletti biztosított károkat kapnánk.

A viszontbiztosítási bróker így folytatta: „Ahogy az év utolsó szakaszába lépünk, a hangsúly továbbra is az atlanti hurrikánszezon végére összpontosul. Bár az atlanti viharok száma kevésbé volt aktív az eredetileg előrejelzettnél, a szezonban már öt hurrikán ért partot az Egyesült Államokban. A Colorado Állami Egyetem, a Gallagher Kutatóközpont együttműködő partnere megjegyzi, hogy a kedvező körülményeknek novemberben is fenn kell maradniuk. A biztosítási ágazat is alkalmazkodik a nem hagyományos biztosítási piacokon bekövetkező nagyobb természeti csapások gyakoribbá válásához.”

A Gallagher Re megállapította: „Az éghajlatváltozás ujjlenyomata egyre nyilvánvalóbbá válik az egyes eseményeken. A 2024-es év továbbra is a valaha hivatalosan feljegyzett legmelegebb évként fog zárulni, a szárazföldi és óceáni hőmérsékletet az első kilenc hónap legmelegebbjeként mérve.”

Steve Bowen, a Gallagher Re tudományos igazgatója így nyilatkozott: „A Milton és a Helene közelmúltban az Egyesült Államokban bekövetkezett pusztítása - az európai, ázsiai és kanadai katasztrofális árvizek harmadik negyedévi jelentős hatásaival együtt - aláhúzza az időjárási és éghajlati események fokozódó változékonyságát és intenzitását. Az ezekből az eseményekből eredő veszteségek globális következményei rávilágítanak arra, hogy a közösségek jobb védelme érdekében sürgősen szükség van fokozott kockázatkezelési stratégiákra és innovatív biztosítási megoldásokra. Egyértelmű, hogy az ágazatnak és együttműködő partnereinek össze kell fogniuk, hogy jobban alkalmazkodjanak az egyre intenzívebbé váló természeti katasztrófák új normális helyzetéhez.”

Dr. Iain Willis, a Gallagher Kutatóközpont vezetője hozzátette: „A valóság az, hogy a biztosítási ágazatnak alkalmazkodnia kell a természeti katasztrófák gyorsan változó viselkedéséhez. Az éghajlatváltozás hatásait már most is egyre világosabban látjuk, és a biztosítási ágazatnak arra kell törekednie, hogy e veszélyek kockázatmodellezése lépést tartson a változó gyakorisággal és hatással.”