Kedvezõ pénzügyi folyamatokat lát régiónkban az EBRD
2018.06.28
A robusztus gazdasági növekedés és a nem teljesítõ kinnlevõség-állomány folyamatos csökkenésének hatására ismét élénkül a hitelkihelyezés a közép- és kelet-európai feltörekvõ gazdaságokban – közölte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A pénzintézet kimutatása szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás banki követelésállomány.

Az EBRD, amely a közép- és kelet-európai bankrendszerek pénzügyi stabilitásának erõsítését szolgáló Bécsi Kezdeményezés keretében figyeli a hitelpiaci kondíciók alakulását a térségben, friss összesítésében kimutatta, hogy az idén februárban zárult egy évben átlagosan 8 százalékkal nõtt a régiós gazdaságok magánszektorainak folyósított hitelek értéke.

A bank tanulmánya szerint úgy tûnik, hogy a nyugati bankok befejezték kitettségeik leépítését a közép- és kelet-európai gazdaságokban; térségi kitettségük tavaly 630 milliárd dollárnak megfelelõ szinten stabilizálódott. Az EBRD szerint ez a feltörekvõ európai országcsoport összesített hazai össztermékének (GDP) 15 százaléka. A bank hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a 2008 harmadik negyedévében elért legutóbbi csúcsszint idején a nyugati bankok közép- és kelet-európai GDP-arányos kitettség-rátája 21 százalék volt.

Az EBRD adatai szerint a nem teljesítõ banki kinnlevõségek (NPL) összege a közép- és kelet-európai gazdaságokban a tavalyi harmadik negyedév végén 42,8 milliárd euró volt, 15,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A pénzintézet hangsúlyozza, hogy a problémás hitelállomány hét éve nem volt olyan alacsony az európai feltörekvõ gazdaságokban, mint a jelentésben vizsgált idõszak végén.

A nem teljesítõ követelésállomány az EBRD kimutatása szerint a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai feltörekvõ térség 17 gazdasága közül Magyarországon, Albániában és Szerbiában csökkent a legnagyobb mértékben, 4,2, 6,5, illetve 7,3 százalékponttal. 

A magyar bankrendszer kedvezõ hitelkihelyezési és NPL-folyamataira más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet. A Moody’s Investors Service legfrissebb európai szektorjelentésének adatai szerint a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokon belül Bulgáriában a legmagasabb, 10,6 százalékos a problémás kinnlevõségek aránya.

A magyar bankrendszer bruttó kinnlevõségeinek nem teljesítõ hányada a Moody’s tanulmánya szerint 8,9 százalék. A hitelminõsítõ mindazonáltal a magyar bankrendszerre már csaknem két éve pozitív kilátást tart érvényben, és ezt a minap megerõsítette. A megerõsítéshez fûzött elemzésében a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar bankrendszer szektorszintû nem teljesítõ kinnlevõség-rátája a teljes követelés-portfólió 8 százaléka alá csökken 2018 végéig.

A Moody’s hangsúlyozta: várakozása szerint a magyar gazdaság élénk aktivitása közepette a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke az idén és jövõre is 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követõ évek visszaesése után.