LexisNexis: A lakástulajdonosok lakásbiztosítása nőtt, mivel a veszteségköltségek minden veszélytípusban emelkednek
2024.10.28

Az amerikai lakásbiztosítási ágazatban az elmúlt hét évben az összes veszélyt együttvéve emelkedő tendenciát tapasztaltak a kárköltségek tekintetében, ami katasztrofális károkat eredményezett, ami viszont hozzájárul a díjak emelkedéséhez - állapította meg a LexisNexis egy nemrégiben közzétett jelentésében.

A LexisNexis Home Trends 2024-es jelentése szerint az összes veszélyeztetett veszteség költsége és gyakorisága 2022 és 2023 között 4,1%-kal, illetve 11%-kal nőtt, 2019 óta pedig 52%-kal, illetve 16,9%-kal.


A jelentésben kiemelt veszélyek közé tartozik a jégeső; a szél, a víz, a tűz és a villámcsapás; valamint az időjárással nem összefüggő káresemények, mint például a vízszivárgás, a lopás vagy a felelősség.


Bár a súlyosság 2022 óta 6,3%-kal csökkent, a 2019-es adatokhoz képest továbbra is 29,8%-kal magasabb. A katasztrófakárok az összes káreseményt együttesen tekintve 2023-ban a káresemények 46%-át tették ki, ami hét év óta a legmagasabb érték.


Az Egyesült Államokban 2023-ban nőtt a jégesőesemények száma: az országban 6962 jégesőesemény történt, ami 57,3%-os növekedést jelent 2022-hez képest, és a jégesőkáresemények 71%-a katasztrofálisnak minősült.

A 2023-ban bekövetkezett 28 időjárási és éghajlati katasztrófa közül, amelyek mindegyike meghaladta az egymilliárd dolláros kártérítési küszöböt, 17 súlyos időjárási vagy jégesőnek volt tulajdonítható.


A jelentésből az is kiderült, hogy a szélveszély gyakoribbá vált, 4,8%-kal nőtt, a 2022-2023 közötti időszakban 0,7%-kal emelkedő kárköltséggel együtt. A súlyosság ehhez képest 12,3%-kal csökkent az előző évhez képest.
2023-ban a szélkáresemények 62%-a katasztrofális káreseménynek minősül, szemben az egy évvel korábbi 52%-kal.
A tűz és villám veszélyeknél 2023-ban a kárköltség (-11,1%), a gyakoriság (-8,6%) és a súlyosság (-2,7%) tekintetében csökkenés volt tapasztalható 2022-hez képest. A katasztrófakárok azonban 7%-kal nőttek 2023-hoz képest.


Másrészt az időjárással kapcsolatos vízkáresemények 2023-ban csökkentek a kárköltség (-51,4%), a gyakoriság (-25,5%) és a súlyosság (-34,8%) tekintetében. A jelentés szerint azonban az időjárással összefüggő vízkárok 61%-a katasztrofális jellegű.
A nem időjárásfüggő vízkárok költsége ugyanebben az időszakban 11,2%-kal csökkent, de az elmúlt hét évben emelkedő tendenciát mutatott.

Cole Winans, a LexisNexis Risk Solutions lakásbiztosítási alelnöke így nyilatkozott: „Az elmúlt évben az Egyesült Államokban több történelmi szintű időjárási katasztrófát és az elmúlt hét év legmagasabb katasztrófakárigényét tapasztaltuk, ami hozzájárul az emelkedő díjakhoz, amelyekkel a fogyasztóknak országszerte szembe kell nézniük. Mivel a lakásbiztosítók továbbra is küzdenek az éghajlattal kapcsolatos szezonális és földrajzi ingadozásokkal - az emelkedő infláció, az anyag- és munkaerőköltségek mellett -, a lakásbiztosítási trendek megértése az egyes kockázatok és a makroszintű lakásbiztosítási trendek alapján, valamint az aktuális házi körülményekre vonatkozó kiterjedt adatok és képek hosszú időn át történő fenntartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a mai változékony és dinamikus piacon mozgékonyak maradjunk. Még akkor is, ha az elkövetkező hónapokban valószínűleg több biztosítónál is jóváhagyják majd a tarifaemeléseket bizonyos államokban, az új üzleteket csak azokban a zsebekben írhatják meg, ahol ezt nyereségesen megtehetik, és ez hordozónként és államonként eltérő alapon fog történni.”