Mínuszban zárta az államháztartás az elsõ negyedévet
2018.07.03
Az államháztartás az elsõ negyedévben 13 milliárd forintos mínuszt könyvelt el a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. Az államháztartás névértéken számításba vett konszolidált bruttó adóssága a negyedév végén a GDP 72,1 százaléka volt.

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye az elsõ negyedévben 13 milliárd forintot, a negyedéves GDP 0,1 százalékát tette ki, szemben az egy évvel korábbi 267 milliárd forintos, a negyedéves GDP 2,8 százalékának megfelelõ nettó többlettel – jelentette hétfõn a pénzügyi számlák adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank.

Az államháztartás uniós módszertannak megfelelõen, névértéken számításba vett konszolidált bruttó adóssága a negyedév végén 28 045 milliárd forint, a GDP 72,1 százaléka volt.

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor maastrichti adóssága 1,8 százalékponttal magasabb, a GDP 73,9 százaléka volt.

A folyó áron számított adósságot a tranzakciók 627 milliárd forinttal, az átértékelõdések 59 milliárd forinttal növelték a tárgynegyedévben – közölte az MNB.

Tavaly a második, a harmadik és az utolsó negyedévben is finanszírozási hiánnyal zárt az államháztartás: április-júniusban 21 milliárd forint, július-szeptemberben 301 milliárd, október-decemberben 634 milliárd forint deficittel.

A március végén zárult egy évben 969 milliárd forintot tett ki az államháztartás nettó finanszírozási igénye, ami az éves GDP 2,5 százalékának felel meg. Az államháztartás nettó tartozása 23 984 milliárd forintot, a GDP 61,6 százalékát tette ki 2018 elsõ negyedévének végén. 

A háztartások nettó finanszírozási képessége az elsõ negyedévében a GDP 5,8 százalékát tette ki (534 milliárd forint), a márciussal záruló elmúlt egy évben pedig a GDP 5,5 százaléka (2141 milliárd forint) volt. 

A háztartások pénzügyi eszközei közül ebben a negyedévben jelentõs mértékben növekedtek a készpénz, a folyószámla betétek, a hosszú lejáratú hitelviszonyt megtestesítõ értékpapírok, a részvények és kisebb mértékben a biztosítástechnikai tartalékok, ugyanakkor a lekötött betétek és a rövid lejáratú hitelviszonyt megtestesítõ értékpapírok csökkentek.

A kormányzati szektor 2018 elsõ negyedévét 115,5 milliárd forint hiánnyal zárta, amely a GDP 1,1 százaléka volt a Központi Statisztikai Hivatal elõzetes adatai szerint. Az egyenleg az elõzõ év azonos idõszakához képest 402,3 milliárd forinttal, GDP-arányosan 4,2 százalékponttal romlott.