Jövõre emelkedhetnek a biztosítási díjak
2011.12.13
A biztosítók kedvezõ pénzügyi kilátásai nyomán bizonyos piaci szegmensekben emelkedés várható biztosítási díjak tekintetében – állítja Keefe Bruyette & Woods legfrissebb jelentése.

A KBW legújabb, , “2012 Outlook: Are We Almost There Yet?” címet viselõ jelentése szerint a várhatóan emelkedésnek induló biztosítási díjak lendületet adnak jövõre a nem-életbiztosítóknak.

„Egy olyan ciklus közepébe kerültünk, ahol az árak elérték a legalacsonyabb szinteket, és szelektíven ugyan, de emelkedésnek indulhatnak” – állítják a KBW elemzõi. „Szokatlannak nevezhetõ azonban, hogy a fordulatra a társaságok erõs tõkehelyzete mellett kerül sor, amely lehetõvé teszi számos vezetõ piaci szereplõ számára, hogy saját részvényeket vásároljon vissza.”

A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy a mûködési eredmények és a részvények teljesítménye tekintetében jelentõs szórás figyelhetõ majd meg a társaságok között, köszönhetõen a díjemelkedés szórványos jellegének, valamint a nagy veszteséggel járó természeti katasztrófák elõfordulásának.

A Keefe Bruyette & Woods várakozásai szerint csak csekély mértékû díjemelkedésre lehet számítani, ráadásul nem is minden piacon. Ez a jól pozícionált társaságok számára hozhat elõnyöket, a többiek számára azonban nem lesz elég.

További hátrányt jelentõ körülmény, hogy a befektetésbõl származó jövedelmek - a hozamok csökkenése, valamint a veszteségleírások miatt - egyre csökkennek. A KBW elemzõi szerint a ROE és az eredmény kilátások továbbra is gyengék az iparágon belül.