A viharkárok ellenszere
2018.07.04
Az elmúlt hónapok hatalmas viharai sok ingatlan tetõszerkezetét megrongálták, és még többen döbbenhettek rá arra, hogy az otthonuk melege milyen könnyedén veszélybe kerülhet. Nem csak lakásbiztosítással lehet azonban védekezni a viharkárok ellen, hanem az elhasználódott, kiöregedett tetõszerkezet cseréjével is nagy lépést tehetünk házunk megóvása felé - írja a 24.hu.

A hazai piac legnagyobb részét a beton- és kerámiacserepek teszik ki, a házak túlnyomó többségén ezeket figyelhetjük meg – mondják az újHÁZ Centrum szakértõi. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy annak ellenére, hogy még mindig egyeduralkodónak számít ez a két nagy csoport, egyre többen keresik az úgynevezett palatetõket is. Ezek, bár olcsóbbak a beton- és kerámiacserepeknél, rövidebb élettartammal bírnak, és ár-érték arányuk sem mindig a legkedvezõbb.

A betoncserepek legnagyobb elõnye, hogy rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek, kiválóan bírják a szélsõséges idõjárási körülményeket és tökéletes víz-, valamint fagyálló képességüek. Egyetlen hátulütõjük, hogy igen nagy súllyal bírnak, ami megköveteli a masszív tetõszerkezetet – mutatnak rá a hozzáértõk. 

A kerámiacserepek ezzel szemben hasonlóan jó ellenálló képességgel rendelkeznek, ugyanakkor az elõbbieknél jóval könnyebbek, ráadásul megfelelõ rögzítés esetén viharállóak is, ami az egyes gyártók szerint azt jelenti, hogy erõsebb szél sem képes levinni a tetõrõl.

A tetõcsere nem az a pontja a házfelújításnak, amin érdemes spórolni, sõt, igazából akkor takarítunk meg, ha a legmegbízhatóbb terméket választjuk. Ezek esetében sokszor garanciát is érvényesíteni tudunk, ráadásul valóban hosszú élettartamuk miatt több tíz évig nem kell ismét belevágnunk a fejszénket hasonló munkálatokba – teszik hozzá.