Egy hónap türelmi idõ az online számlázóknak
2018.07.04
Egy hónap türelmi idõt kapnak az online számlázók – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) vállalatvezetõi fórumán.

A korábbi szemléletváltás - ami az elsõ kormányzati ciklusban indult és nagy szerepe volt a válságból való sikeres kilábalásnak -, továbbra is meghatározója lesz a következõ négy évnek. Két nagy távlati cél elérését kell megvalósítani a jelenlegi kormányzati ciklusban - jelentette ki Varga Mihály. 

Az egyik az életszínvonal további emelése, a másik a hazai vállalatok esélyének megteremtése a világpiacon való sikeres szerepléshez. A távlati célkitûzések megvalósításának alappillérei a versenyképes gazdaság, az innovatív vállalatok és a megfelelõ szintû munkabér kialakítása. Az innováció jelentõségét és az erre irányuló kiemelt kormányzati figyelmet, a külön tárca kialakítása is mutatja. A cél, a beruházási lendület fenntartása és annak további fokozása, mindemellett pedig a termelékenység bõvülése, ami létszámban mérhetõ bõvülést is hozhat.

A megvalósítás kiindulópontja, a stabil és fegyelmezett államháztartás fenntartása. Erre építve, a hatékonyság és termelékenység növekedése és ebbõl adódóan a bérszínvonal emelkedése a cél. Ehhez minden alap adott. Tavaly 4 százalékkal bõvült a gazdaság, az idei év elsõ negyedévében pedig már 4,7 százalékos volt a növekedés. A külsõ- és belsõ egyensúlyi folyamatok kedvezõek. Az Unió 28 tagországából mindegyik növekedési tartományban van. A hazai reálbérek 10,3 százalékkal nõttek és ez a tendencia idén is folytatódik a foglalkoztatottság bõvülése mellett – mondta el Varga Mihály.

Jelenleg 4,4 millió polgár rendelkezik munkahellyel, 69 százalék a foglalkoztatási ráta, de még négy nagy területen van bõvülési lehetõség. A foglalkoztatottság további fokozásának alapja az a 6 éves bérmegállapodás, amely a kormányzat és a munkáltatók között jött létre a közterhek csökkentése és a bérek felzárkóztatása érdekében. A szociális hozzájárulás mértéke várhatóan tovább csökkenhet jövõre, a jelenlegi 19,5 százalékról 17,5%-ra. A háztartások fogyasztása, jövõre várhatóan 4,8 százalékkal bõvül, emelkedõ reáljövedelmek segítik a folyamatot, amelynek hátterében a vállalatok mûködésének hatékonysága áll. 

Jelenleg 3,7 százalék a munkanélküliségi ráta, sõt, a gazdaság egyes területein már munkaerõhiány van. Ezért mozgósítani kell azokat a tartalékokat, melyek a hazai rendszerben még megtalálhatóak – tette hozzá. Egyik ilyen megoldás lehet a jelenlegi munkanélküliek (170 ezer ember) átképzési programokkal való támogatása és visszasegítése a munka világába. A közfoglalkoztatási szféra szûkítése és a piaci foglalkoztatásba való átsegítés ugyancsak megoldás lehet. A nyugdíjas foglalkoztatás támogatása, a köztehermentes alkalmazás bevezetése, a nõk foglalkoztatásának támogatása, valamint a távmunka és részmunka vállalásának ösztönzése pedig szintén megoldásként szolgálhat. Mindemellett, az európai országokból toborzott külföldi munkavállalók alkalmazása is támogatandó terület.

Az online számlázás esetében, egy hónapos türelmi idõre számíthatnak a piaci szereplõk, ezt követõen azonban fokozott ellenõrzések kezdõdnek. A feketegazdaság jelenleg 20 százalékos arányát tovább kell csökkenteni, ehhez pedig a pénzforgalommal kapcsolatos rendszerek adóhatósághoz való bekötése az egyik legjobb módszer - mondta Varga Mihály.