Elhalasztott szavazás – továbbra is bizonytalanságban a biztosítók
2011.12.14
Az Európai Parlament bejelentette, hogy késõbbi idõpontra, jövõ év áprilisra tolja az Omnibus II irányelvrõl szóló szavazást.

Az Omnibus II. direktíva 2013. január elsejét javasolja a Szolvencia II irányelv implementációs idõpontjaként, azonban a nemzeti szabályozók 2013. március 31-ig haladékot kapnának szabályok nemzeti jogba ültetéséhez, a Szolvencia I. pedig 2014. január elsejéig hatályban maradna. A javaslat értelmében a nemzeti felügyeleteknek 2013. július elsejéig be kell kérniük egy implementációs tervet a biztosítóktól és viszontbiztosítóktól, melyben be kell mutatniuk, hogy miként haladnak a szabályok átvételével.

Az eredeti tervek szerint az Európai Parlament még idén szavazás elé bocsátotta volna az Omnibus II. irányelvet. Ennek jövõ évre történõ elhalasztása azonban a Szolvencia II végrehajtásában is csúszást eredményezhet, mely eredetileg 2013 január elsejére került kitûzésre.

„Ez egy újabb csapás a biztosítási ágazatra, mely jelentõsen csökkenti a szabályok véglegesítése és az ágazat számára elõírt végrehajtási határidõ közötti idõkeretet” – véli a KPMG Szolvencia II csapatának londoni vezetõje, Janine Hawes, hozzátéve, „újabb négy hónapot tölthetnek a biztosítók sötétben”.