Egyre többen utazunk biciklivel vonaton
2018.07.25
Idén az elsõ fél évben 10 százalékkal, több mint 210 ezerre nõtt a vasúttársaság által értékesített kerékpárjegyek száma, az ebbõl származó nettó árbevétel pedig mintegy 7 százalékkal emelkedett. A számok azt mutatják, hogy az utasok körében egyre népszerûbb a vasúti kerékpárszállítás – derül ki a MÁV közleményébõl.

A kerékpáros túrajegyekbõl közel 16 százalékkal, e kategórián belül a Tisza-tóhoz 22, a Balatonhoz 15, a Fertõ tóhoz 4 százalékkal vásároltak többet idén az elsõ félévben a múlt év azonos idõszakához képest.

A vasúttársaság által értékesített kerékpárjegyek száma az év elsõ hat hónapjában 10 százalékkal, több mint 210 ezerre nõtt, a nettó árbevétel pedig közel 7 százalékkal emelkedett.

A kerékpáros túrajeggyel az ország bármely területérõl – a megtett távolságtól függetlenül – egységesen 420 forintért szállítható kerékpár a Balatonhoz, a Fertõ tóhoz és a Tisza-tóhoz. A kerékpáros túrajeggyel azonban nemcsak a tavakhoz lehet elvinni biciklit, hanem a tó körüli állomások, megállóhelyek között utazva sem kell aznap újabb kerékpárjegyet váltani. 

A túrajeggyel ellentétben a „klasszikus” kerékpárjegyet egy adott viszonylatra lehet megvásárolni, és a jegy ára a tervezett út hosszától függ. (A kerékpárjegyek ára ötven kilométer alatt egységesen 235 forint, afelett a viteldíj kilométer-övezetenként nõ.)

Alapszabály, hogy kerékpár szinte minden vonaton szállítható, azaz a személy- és gyorsvonatokon, illetve egyre több InterCity vonaton is, de csak a jármû névleges befogadóképességének mértékéig.