Katasztrófák Európában: frissült az adatbázis
2011.12.15
A biztosítási iparág számára katasztrófa biztosítási adatokat szolgáltató független szervezet, a Perils nemrégiben frissítette szélviharokkal kapcsolatos adatait 11 európai ország számára.

A zürichi székhelyû szervezet Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság szélvihar-kitettségi adatait frissítette.

A Perils Európa legnagyobb biztosítóitól gyûjt be adatokat a biztosított káresemények nagyságáról, illetve a kárkifizetések összegeirõl, üzletági bontásban. Az összegyûjtött adatok segítségével a Perils független és objektív becsléseket ad a teljes biztosított összegekre, vagyis a piaci kitettségre és a piaci veszteség portfoliókra vonatkozóan.

Ezek az információk számos formában felhasználhatók: természeti katasztrófák kockázatértékelésére, ágazati veszteségbiztosításokhoz, vagy biztosításokhoz kapcsolódó értékpapírosításhoz.

2012 január 1-jétõl a Perils az Egyesült Királyság belföldi árvizeirõl, illetve az általuk okozott veszteségekrõl is adatokat gyûjt, ezek az események évi 200 millió fontnyi veszteséget okoznak a piacon. Ezáltal nem csak az árvízkockázatok jobb megértése válik lehetõvé, de megkönnyíti a biztosítók számára a viszontbiztosítók és tõkepiacok felé történõ kockázati transzfert.