Drágábban termel a hazai ipar
2018.08.02
Idén júniusban az ipari termelõi árak összességében 7,5 százalékkal haladták meg az elõzõ év azonos idõszakit a Központi statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Az árváltozás hátterében alapvetõen a minimálbér 2018 elején bekövetkezett 8 százalékos növekedése, valamint a bázisidõszakhoz viszonyított olajár-emelkedés és a forint átlagárfolyamának gyengülése áll a statisztikusok szerint - áll a Világgazdaság elemzésében.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 7,3 százalékkal nõttek júniusban, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselõ feldolgozóipar árai 7,7, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gõzellátás, légkondicionálás) árai 7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelõ ágazatokban 9,8, a beruházási javakat gyártókban 4,7, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,4 százalékkal nõttek az árak emelkedtek júniusban a 2017. júniusihoz képest.

Az ipar exportértékesítési árai 7,6 százalékkal nõttek az elõzõ év júniusihoz képest. Ezen belül a (96,4 százalékos súlyt képviselõ) feldolgozóiparban 6,8, a (3,4 százalék súlyú) energiaiparban 25 százalékkal nõttek az árak ágazatspecifikus piaci hatások következtében.

Az elsõ félévben a belföldi és az exportértékesítés árai egyaránt 4,4 százalékkal nõttek 2017 elsõ hat hónapjához mérten, így az ipari termelõi árak összességében 4,4 százalékkal voltak magasabbak  2018 január-június között.