MNB: felfelé törnek az ingatlanárak
2018.08.02
Nominálisan 5,4 százalékos, reálértéken pedig 4,8 százalékos volt a lakásárak növekedése idén az elsõ negyedévben, ami számottevõ erõsödés az elõzõ negyedévi 1,0, illetve 0,4 százalékhoz képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett lakásárindex jelentésébõl.

A jegybank tájékoztatója szerint éves összevetésben 2018 elsõ negyedévében nominálisan 15,4 százalékkal, inflációtól szûrten 13,2 százalékkal nõttek a lakásárak Magyarországon. Egy negyedévvel korábban szintén 13,8 százalékos nominális adatot mért a jegybank, miközben reálértékben 11,4 százalékos emelkedésrõl számoltak be.

Valamennyi településtípusnál erõsödött a hazai lakásárak negyedéves növekedési üteme az elõzõ idõszakhoz képest. 

Budapesten 2018 elsõ három hónapjában nominálisan átlagosan 5,6 százalékkal drágultak a lakások, ami gyorsulást jelent az elõzõ negyedév 2,1 százalékos üteméhez képest. Az éves növekedési ütem is gyorsult valamelyest, a 16,6 százalékos emelkedés felülmúlja az átlagos éves országos lakásár-drágulás mértékét.

A vidéki városokban a fõvárosit majdnem elérõ, 5,5 százalékos elsõ negyedéves lakásár-emelkedés az éves országos átlagnál valamivel mérsékeltebb, de az elõzõ negyedévinél erõteljesebb, 14,8 százalékos éves ütemet okozott. A községekben is a tavaly év végi dinamikához képest jóval erõteljesebben, 5,1 százalékkal drágultak a lakóingatlanok az elsõ negyedévben. Ezzel az éves növekedési ütem kissé lassult a tavalyi év végéhez képest, 15,6 százalékot ért el.

Az MNB-lakásárindexek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által gyûjtött lakáspiaci tranzakciókra vonatkozó illetékkötelezettségi adatok felhasználásával készültek.