Itt a Felvételi Biztosítás
2011.12.16
A december 15-étõl induló 2012/13 tanév felsõoktatási felvételi idõszakához igazodóan vezeti be a KÖBE az új konstrukcióját, a Felvételi Biztosítást.

A lényeg

A biztosítást kifejezetten azoknak a frissen érettségizett felvételizõknek dolgoztuk ki, akik közvetlen az érettségi vizsga évében valamely magyarországi felsõoktatási intézmény 2012. szeptemberében induló alapképzésére (A) vagy egységes osztatlan képzésére (O) jelentkeznek elsõ helyen.

Amennyiben a felvételizõ a jelentkezési lapon megjelölt intézmények közül, egyetlen helyre sem nyer felvételt – sem a normál, sem a pótfelvételi eljárás során – és összpontszáma elérte vagy meghaladta az elsõ helyen megjelölt felsõoktatási intézmény és szak minimális ponthatárának 90%-át, de minimum 240 pontot, a biztosító 30.000Ft-ot fizet a biztosítottnak.

Öngondoskodás

A termék egy széles társadalmi réteg, pénzügyileg igen sebezhetõ korosztályának megsegítését célozza. Kidolgozása során abból indultunk ki, hogy azok a fiatalok, akik közvetlenül a középiskola elvégzése után nem nyernek felvételt, nagy valószínûséggel pályakezdõ munkanélkülivé válnak: középiskolai tanulói jogviszonyuk megszûnik, önálló jövedelemmel nem rendelkeznek, sem szakmai tapasztaltuk, sem munkahelyük nincs. Mivel egyetlen intézményhez sem tartoznak, intézményi védõernyõ nincs fölöttük, szociális háló nincs alattuk. Élethelyzetüket és szociális státuszukat tekintve „szabadesésben” vannak.

Az új modell további jelentõsége - a biztosítási fedezetet képezõ - konkrét anyagi segítségen túl, hogy egy valós és vegytiszta öngondoskodási szemléletet visz a pálya- és életkezdõ fiatalok mindennapjaiba. A Felvételi Biztosítás választása lehet az elsõ olyan pillanat felnõtté válásuk kapcsán, amikor saját sorsukat kézbe véve, saját maguk hozzák meg életük elsõ és egyben valódi öngondoskodási döntését. Az öngondoskodás modelljének fiatalkori megértése és a személyes megtapasztaláson keresztül történõ tudatosítása bizonyosan meghatározó jelentõséggel bír majd ezen generáció további élete során.

Célcsoport szegmentáció

A statisztikai adatok elemzése során azt találtuk, hogy rendkívül praktikus struktúra mentén tematizált, relatíve hosszú idõsorokból dolgozhatunk.

Általános felvételi eljárásban felsõoktatási képzésre jelentkezõk, felvettek és fel nem vettek száma összesen:

A táblázatban bemutatott halmaz az egyedszám tekintetében azonban még heterogén, hiszen nem csak a frissen érettségizettek és az alap- vagy egységes osztatlan képzésre jelentkezõk vannak benne, de a korábban érettségizettek, a felsõfokú szakképzésre, a másoddiplomára, vagy egyéb posztgraduális képzésre jelentkezõk is.

Meg kellett tehát találnunk azt a halmazt, amely a biztosítás szempontjából tekintett kockázat és az egyéb figyelembe vett körülmények vonatkozásában homogén, ugyanakkor könnyen és nagy pontossággal azonosítható, számosságát tekintve pedig nem kicsi. Ezt a specifikus célcsoport a frissen érettségizõk populációjában találtuk meg.

Szakmai érdekességek

A frissen érettségizõkkel kapcsolatban, különösen figyelembe véve, hogy a felsõfokú intézménybe történõ jelentkezésre nyitva álló idõszak 2011. dec. 15-tõl 2012. feb. 15-ig tart, rögtön szembesültünk egy technikai, alaki problémával, hiszen ezek a fiatalok a jelentkezési lap kitöltésének és benyújtásának napján jellemzõen még nem töltötték be 18. életévüket, vagyis – a biztosítási szerzõdés vonatkozásában - korlátozottan cselekvõképesek.

Ezért a szerzõdõi pozícióba a szülõ, gondviselõ, törvényes képviselõ került, a felvételizõ biztosítotti pozícióban van. Természetesen, amennyiben valamely okból kifolyólag a felvételizõ (pl. év vesztes) és a felvételi jelentkezési lap benyújtásakor már betöltötte 18. életévét maga is lehet szerzõdõ.

Számos további specifikus problémát is meg kellett oldanunk a fejlesztés kapcsán, amelyek közül talán egyetlen érdekesebbet emelnék ki. A statisztikai adatok elemzése során azt találtuk, hogy elõzetes várakozásainkkal ellentétben a felvételi sikerarány a frissen érettségizettek körében sem mutat szignifikáns eltérést a teljes adatbázishoz képest. Mint ahogyan a fenti táblázatból ez kiolvasható ez igen intenzív kárigénybevételt, magas kárgyakoriságot röviden magas díjon relatíve alacsony szolgáltatási összeg lehetõségét vetítette elõre. Ilyen feltételekkel üzleti szempontból vonzó konstrukciót nehéz megvalósítani, ezért megoldásokat kellett találnunk. A megoldásnak nemcsak az abszolút végeredményét tekintve kellett megfelelõnek lennie, de a megvalósíthatóság, a megragadhatóság és a mérhetõség (árazhatóság) szempontjából is. Ezt a szempontot végsõ soron az elsõ helyen megjelölt felsõoktatási intézmény minimális ponthatárának 90%-os szintjében találtuk meg, a felvételi szabályok szerint ugyanis a jelentkezési helyek sorrendje egyben prioritási sorrend is, igen komoly tétje van a felvételizõ számára.

Üzleti szempontok

Az új konstrukció további sajátossága, hogy biztosításközvetítõ, illetve hagyományos értékesítési csatornák igénybevétele nélkül lehet megkötni. A felvételi eljárás és a felsõfokú intézményekbe történõ jelentkezés ma már nagyrészt elektronikusan történik, ráadásul egyetlen website-on keresztül. Valamennyi felvételizõ egy, és ugyanazon a virtuális kapun keresztül jut a felsõoktatás világába. Nem tettünk mást, mint felismertük és azonosítottuk ezt az átjárót és kidolgoztuk annak módszertanát, hogy hogyan lehet ezen a ponton terméket eladni.

A biztosítási szükségelt (és az értékesítési lehetõség) tehát idõben és térben is igen koncentrált. Hasonlóan a GFB kampányhoz itt is két hónap a rendelkezésre álló idõ, csak nem az idõszak elején, hanem annak inkább a végén sûrûsödik a kötésszám. Plusz nincs annyi értékesítés pont.

A biztosítást a KÖBE honlapján, egy kifejezetten erre a célra fejlesztett micro-site-on keresztül lehet majd megkötni, de természetesen az off-line beérkezett igényekre is megfelelõ ügyvitelt alakítottunk ki.

Reményeink szerint már az elsõ évben is sokan igénybe veszik majd ezt a szolgáltatást, illetve késõbb, ha sikerül intézményesítenünk a megoldást még népszerûbb és természetesebb lehet majd a biztosítás.

A díj

A biztosítás egyszeri díja (1.995Ft) egy elõre meghatározott fix összeg, mértéke nem függ a jelentkezési helyek számától, a választott képzés típusától, sem a felvételizõ már meglévõ pontjaitól. Vagyis, valamennyi felvételizõ egységesen egyforma díjat fizet. Abban az esetben, ha a felvételizõ felvételt nyer, a biztosítás díja nem jár vissza, ha nem nyer felvételt és a fentiekben részletezett feltételek teljesülnek, 30.000Ft egyösszegû szolgáltatásban részesül.

A Felvételi Biztosítást 2012. február 15-ig lehet megkötni.