MNB: Tiltás és vizsgálat a cseh Perfectum Consulting CZ SE cégnél
2018.08.10
Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a prágai székhelyû Perfectum Consulting CZ SE-nek, hogy jogosulatlanul betétet vagy más visszafizetendõ pénzeszközt gyûjtsön. A társaság – Investment GP és Global Property (GP) Capital SE márkaneveken is – irreálisan magas hozamot és tõkegaranciát ígér ügyfeleinek – tette közzé sajtóközleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Magyar Nemzeti Bank hivatalból – próbaügyletkötést és elõzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenõrzést is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytat a prágai székhelyû, ám budapesti irodával s korábban magyar nyelvû honlappal is mûködõ Perfectum Consulting CZ SE tevékenységének áttekintésére. Az eljárás célja annak megállapítása, hogy a társaság végez-e üzletszerûen – a hitelintézetekrõl és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint az MNB engedélyéhez kötött – betétgyûjtésre vagy más visszafizetendõ pénzeszköz nyilvánosságtól történõ elfogadására vonatkozó pénzügyi tevékenységet.
A jegybank eddigi adatai szerint az – Investment GP és Global Property (GP) Capital SE márkanevekkel is dolgozó – Perfectum Consulting CZ SE megfogalmazása szerint minimum négy éves „lekötési idõ” és legalább 10 millió forintnyi befektetési összeg fejében (a befizetett tõke egy százalékát kitevõ szerzõdéskötési díjjal) évi nettó 9,5 százalék garantált „eredményt és tõkegaranciát ígér. Ezt állításuk szerint lakóingatlanokból álló portfóliójuk jövedelmébõl teremtenék elõ.
A Perfectum Consulting CZ SE azonban nem rendelkezik az MNB engedélyével vagy regisztrációjával pénzügyi tevékenység végzésére Magyarországon. Az MNB ezért a közzétett végzésében ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta a társaságnak, hogy bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB még 2018 márciusában a Perfectum Consulting CZ SE-re, illetve márkanevére vonatkozóan figyelmeztetést is közzétett.
Mint emlékezetes, 2012 márciusában az akkori pénzügyi felügyelet 50 millió forint bírságot szabott ki a budapesti székhelyû Perfectum Consulting Zrt.-re és – a nyomozó hatóságnál tett feljelentés mellett – eltiltotta a jelenlegi vizsgálat tárgyával azonos engedély nélküli pénzügyi tevékenységtõl.
Az MNB most közzétett végzése semmilyen formában nem érinti a Perfectum Consulting CZ SE esetleg már megkötött ügyfélszerzõdéseihez kötõdõ teljesítési kötelezettségét. A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.