Tíz százalékkal többet költünk utazásra
2018.08.10
A Magyar Turisztikai Szövetség elnöke szerint a fürdõ- és gyógyturizmus felfuttatásával is gazdagítani lehetne Magyarország turisztikai vonzerejét, hogy több jó anyagi helyzetû vendéget érjen el a hazai idegenforgalom. Igaz, a külföldiek így is ezermilliárd forinttal többet költenek el nálunk, mint határainkon túl a magyarok – írja a Világgazdaság.

Tavaly szívesebben utaztak külföldre a magyarok, mint egy évvel korábban, ráadásul csaknem 10 százalékkal többet, 816 milliárd forintot költöttek el utazásaik során – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Ennek kapcsán Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZ) kuratóriumának elnöke a Világgazdaságnak elmondta: az európai nyugalom, a terrorcselekmény-mentes idõszak meghozta a magyar turisták utazási kedvét. A magyarok nyolctizede valamelyik európai ország felé vette az irányt, a képzeletbeli dobogón Ausztria, Szlovákia és Ukrajna foglal helyet.
Az átlagos napi költések összege is emelkedett 5 százalékkal, több mint 14 ezer forintot tesz ki. Princzinger Péter elmondta, hogy a magyarok által külföldön elköltött pénz még ugyanakkor mindig lényegesen kevesebb, mint a külföldiek által behozott: a kettõ között mintegy ezermilliárd forint a különbség. Az elnök szerint ez azért fontos, mert a turizmus elképesztõ erõt képvisel a külkereskedelmi mérleg egyensúlyában, Magyarország költségvetési stabilitásához jelentõsen hozzájárul.
A hazánkba érkezõ 22,4 millió külföldi turista tavaly összesen 1832 milliárd forintot költött el, 4 százalékkal érkeztek többen, mint 2016-ban, de 6 százalékkal nagyobb összeget hagytak itt.
A Magyarországra látogatók átlagosan két-három napot töltenek el itt, a hosszabb ideig nálunk pihenõk pedig 5,5 napot, e tekintetben némi visszaesést mutat a statisztika.
Az MTSZ elnöke úgy látja, hogy az interneten kell láthatónak és vonzónak lenni ahhoz, hogy a hazánkba látogató turisták tovább maradjanak és többet költsenek. Princzinger szerint az a cél, hogy a pár napot nálunk töltõk legalább egy nappal tovább maradjanak, és ide tudjuk csábítani a relatíve jobb anyagi helyzetû turistákat is. Ehhez viszont gazdagítani kell a vonzerõnket, példaként említette a fürdõ- és gyógyturizmus felfuttatását.