Használt lakásra megy a hitelek zöme
2018.08.12
Hiába nõtt fajlagosan nagyot az új építésû lakásokra folyósított hitelek összege, a piacon a használt lakásokra igényelt kölcsönökre van igazán kereslet. A bankok által júniusban kihelyezett kölcsönök 73,2 százaléka már meglévõ lakás megvásárlásához nyújtott segítséget az ügyfeleknek – derül ki a Világgazdaság összeállításából.

Miközben a hírek az újlakás-építések meglódulásáról, az átadott lakások számának ugrásszerû növekedésérõl szólnak, mindez a hitelpiacon még alig csapódik le, a banki hitelezést továbbra is a használt lakásokra felvett kölcsönök hajtják.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint az adott hónapban folyósított lakáscélú hitelek szerzõdéses összege júniusban a forinthitelezés indulása óta nem látott magasságba jutott – a 85,23 milliárd forintos kihelyezés harmadával magasabb, mint a 2017. évi bázisadat –, ám ezen belül a folyósított hiteleknek 73,19 százaléka, 62,38 milliárd forintnyi kihelyezés kapcsolódott használt lakás vásárlásához, szemben a tavaly júniusi adattal, amikor a használt lakások finanszírozásának részaránya 69,75 százalékos volt.
Persze érdemes hozzátenni, hogy az új lakások vásárlása tekintetében a fajlagos kihelyezés 57 százalékkal bõvült idén júniusban az egy évvel korábbi szinthez képest: a bankok 6,11 milliárd forintnyi kölcsönre szerzõdtek, miközben egy éve még csak 3,88 milliárd forintnyi volt az új lakás vásárlása jogcímen folyósított kölcsön összege. Féléves összevetésben pedig azt mutatja az adat, hogy az év elsõ hat hónapjában szerzõdésbe foglalt 30,64 milliárd forintnyi összeg csaknem 44 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi elsõ fél év 21,3 milliárdos kihelyezését.
Igen ám, de a banki lakáshitel-állomány ezen idõszak alatt mintegy 400 milliárd forinttal bõvült, ebbõl 296 milliárdot a használt lakásokra kiutalt összeg tett ki. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2018 elsõ hat hónapjában 6517 új lakásra adtak ki használatbavételi engedélyt, ez 30,2 százalékkal haladta meg a 2017 elsõ hat hónapjában átadott 5004 lakást. Az új lakáshitelek 44 százalékos bõvülésével összevetve azt mondhatjuk, hogy az újlakás-értékesítésen belül szépen növekszik a hitelbõl vásárolt lakások aránya, ám úgy fest, a terület nem a használt lakások piacától, hanem az építésre-bõvítésre felvett kölcsönöktõl veszi el a levegõt. Utóbbi területen az elsõ fél év során 35,8 milliárd forintnyi hitelkihelyezés történt, ami 2,8 milliárd forinttal, 8,4 százalékkal tudta felülmúlni a 2017. elsõ félévi 33 milliárd forintos kölcsönösszeget. Azaz a jellemzõen saját erõbõl megvalósuló egyéni ingatlanberuházásoknál koránt sincs olyan pezsgés, mint az új lakások építésénél – bár e téren azért a júniusi 9,1 milliárdos adat itt is változást sejtet.