2011 legnagyobb természeti katasztrófái – több százmilliárdos károk!
2011.12.19
A természeti és emberi tevékenység által okozott katasztrófák kárnagysága a globális biztosítási iparág számára idén meghaladta a százmilliárd dollárt (25 ezer milliárd forint) – közölte a Swiss Re.

A biztosított veszteség idei szintje több mint kétszerese a 2010-ben mért 48 milliárd dollárnak.

A 2011-es év rekordnak számított a katasztrófákkal kapcsolatos gazdasági veszteségek tekintetében, mely megközelítette a 350 milliárd dollárt. A biztosítási iparág számára akár a legdrágább év is lehetett volna, ha Japán szélesebb biztosítási fedezettel rendelkezett volna.

Egyedül a természeti katasztrófákhoz kapcsolódó kárigények nagysága elérte a 103 milliárd dollárt, szemben a tavalyi 43 milliárddal – derül ki a Swiss Re jelentésébõl.

Az év eleji japán földrengés eredményezte a legnagyobb gazdasági veszteséget. Több mint 30 ezer ember vesztette életét 11 hónap alatt, többségük Japánban.

A mintegy 108 milliárd dolláros biztosított katasztrófa-károkkal 2011 majdnem a legdrágább évnek számított a biztosítási ágazat számára. Egyedül 2005-ben okoztak nagyobb károkat (123 milliárd dollárt) a katasztrófák. Az idei mérsékelt hurrikánszezon kisebb veszteségeket okozott. 2005-ben a Katrina, Wilma és Rita hurrikánok együtt több mint 100 milliárd dollárnyi biztosított kárt okoztak.

Ha Japán is olyan szinten biztosított lenne, mint a többi, hasonló szeizmikus kockázattal szembesülõ ország – például Új-Zéland – az összesített iparági veszteség jóval magasabb lett volna.

Mivel az évnek mint nincs vége, és Thaiföldön most is áradások vannak, ráadásul a téli viharok csak most köszöntenek be Európában, az idei károk nagysága jóval közelebb kerülhet a 2005-ös rekord szinthez.

A japán és új-zélandi földrengések mellett, a súlyos thaiföldi és ausztráliai áradások is 10 milliárd dollárral dobták meg idén a biztosítási igényeket, a két hatalmas tornádó az Egyesült Államokban 14 milliárddal, az Irene hurrikán közel 5 milliárddal.