Még lehet trükközni a cafeteriával?
2018.08.14
A következõ évben a munkáltatók már nem vehetnek dolgozóiknak kedvezményesen utazási bérletet, de a hosszú múltra visszatekinthetõ lakástámogatás is megszûnik. A szakértõ szerint érdemes lehet erre már az idén gondolni, és néhány kifizetést elõrehozni – írja az Azenpenzem.hu.

Sokan bíztak abban, hogy a szokásos õszi adóváltozások során némiképp a cafeteriát érintõ kemény változások is enyhülhetnek. A Miniszterelnökséget vezetõ miniszter azonban nemrégiben véget vetett a reményeknek azzal, hogy kijelentette: a kormány véglegesnek tekinti a cafeteria új, már elfogadott szabályozását. A szakszervezet szerint kétmillió dolgozó bukik évente 90 ezer forintot.

Fata László cafeteria-szakértõ azt tanácsolja a cégeknek, hogy éljenek annak lehetõségével, hogy az idén indított, de 2019-re is átlógó biztosítási évekre még alkalmazhatók az adómentességi szabályok.
Ha a munkáltató például 2018 végén kiadja a 2019-re érvényes éves helyi bérletet, akkor az még az idei szabályok szerint adózik akkor is, ha jövõre utazik vele a munkavállaló. Fata szerint hasonlóan érdemes figyelni a kulturális belépõk idõzítésére. Ha valaki nem használta ki az idei 50 ezer forintos keretét, akkor év végén akár 2019-es fesztiválokra, elõadásokra, koncertekre szóló jegyeket is vehet még adómentesen.

Amire viszont az Azénpénzem.hu szerint mindenképpen érdemes odafigyelniük a cégeknek és dolgozóknak, az a lakáscélú támogatás (ami a legnagyobb múltú béren kívüli elemnek tekinthetõ – már 1990 elõtt is létezett –, megszüntetése pedig kifejezetten meghökkentõ). A munkáltatók adhatnak dolgozóiknak – a méltányolható lakásméret szabályait betartva – 5 millió forintig hitelt.
Egy átlagos, 390 ezer forintos cafeteria esetén évi 175 ezer forinttal jár rosszabbul az a lakáshitelt választó dolgozó, aki bérként kapja meg a juttatást jövõre – számolta ki Fata.
Ez nyújtható törlesztési támogatásként is, szintén 5 millió forintig. További szabály viszont, hogy az így adott juttatás az érték 30 százaléka lehet 5 év alatt. Nem csak ez nehezíti meg azonban, hogy bárki olyan éljen vele, aki eddig nem vette igénybe. A dolog ügyintézése sem annyira egyszerû, az aligha fér bele az évbõl még hátralevõ idõbe. A következõ évre áthúzódó juttatás pedig munkabérként adózik, vagyis: egyetlen évnyi támogatást lehetne így nyerni – szemben a munkáltatói hitellel, ahol a teljes 5 millió forint adható még az idén.