Rákattantunk a hosszú hétvégére
2018.08.15
Több mint két és félszeresére nõ a szállásadók forgalma az augusztus 20-i hosszú hétvégén a tavalyi év ugyanezen idõszakához képest. Átlagosan 46 650 forintot fizetnek a vendégek foglalásonként a Szallas.hu elemzése szerint. Az úti célok közül Siófok, Hajdúszoboszló, Eger, Szeged és Gyula a legkeresettebbek – derül ki a Világgazdaság összeállításából.

Több mint két és félszeres a forgalomnövekedés az augusztus 20-i hosszú hétvégén a tavalyi év ugyanezen idõszakához képest. Egy átlagos augusztusi hétvégéhez viszonyítva is jelentõs a bõvülés, több mint duplájára nõ a forgalom.
A jó idõ és az államalapítás ünnepének hosszú hétvégéje miatt tovább fogunk nyaralni idén, és sokan augusztusra idõzítették az üdülést – mondta Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketing menedzsere. Foglalásonként átlagosan 46 650 forintot hagynak ott a vendégek, a SZÉP-kártyások pedig 39 000 forintot fizetnek. „Megvizsgáltuk a legeket, melyek közül egy csaknem hatszázezres és egy 2500 forintos foglalás bizonyult a legszélsõségesebbnek” – árulta el a marketing szakember.
A vendégházak és az apartmanok még mindig magasan a legnépszerûbb szállástípusok, a foglalások több mint 46 százaléka szól valamelyikbe. A panziók (16 százalék), a három- (13 százalék) és a négycsillagos (9 százalék) hotelek folytatják a legkedveltebb szálláshelyek sorát.
A magyar tenger térségébõl Siófok, Balatonlelle és Balatonfüred számíthatnak a legnagyobb zsúfoltságra az államalapítás ünnepének hosszú hétvégéjén. A 10-es toplistán Hajdúszoboszló, Eger, Szeged, Gyula és a fõváros mellett még Debrecen és Zalakaros kaptak helyet.
A belföldi foglalások magasan vezetnek, de jócskán vannak külföldre útnak indulók is; õk Krakkó, Zakopane és Torockó közül választanak célpontot leggyakrabban – mondta a marketing menedzser.
A Szallas.hu a belföldi foglalások mellé a térség turisztikai attrakcióira szóló kedvezménykuponokat is küld a vendégek számára: a statisztikák alapján az egri vár, a Miskolctapolca Barlangfürdõ és a Zalakarosi Fürdõ a befutók. Az élmezõnyben végzett még a Hévízi Tófürdõ, a Festetics-kastély, a Harkányi Gyógyfürdõ, a Siklósi vár, a Plázs Siófok, a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdõ, valamint a Demjéni Termáltó is.
Erõs szeptembert vetít elõre a Szallas.hu szakembere, több mint 100 nappal elõre foglalnak a vendégek. A hazai települések közül az õsz elsõ hónapjában Eger, Budapest és Hajdúszoboszló vonzza a legtöbb kikapcsolódásra vágyót, de Miskolctapolca, Gyula, Zalakaros, Hévíz, Siófok, Szeged és Egerszalók is a top 10-ben végeztek. A határon túlról Crikvenica, Zakopane és Krakkó a legerõsebb mágnesek. Az átlagos foglalási érték a jelenlegi adatok alapján 56 500 forint.

A TOP 10 belföldi úti cél:
1. Siófok
2. Hajdúszoboszló
3. Eger
4. Szeged
5. Gyula
6. Budapest
7. Balatonlelle
8. Debrecen
9. Zalakaros
10. Balatonfüred