Munich Re: 728 millió euró nyereség a második negyedévben
2018.08.16
"A közel 1,6 milliárd eurós elsõ féléves eredmény ismeretében biztosnak tûnik, hogy elérjük az erre az évre tervezett, 2,1-2,5 milliárd eurós profitot. Jelentõs eredményeket értünk el ebben a félévben is stratégiai céljaink megvalósításában: a Munich Re egyre nyereségesebb, és digitális alapokon nyugvó vállalattá válik – kommentálta a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítójának elsõ féléves eredményét Joachim Wenning, a Munich Re Igazgatótanácsának elnöke.

Az elsõ féléves, 1,555 millió eurós eredmény 20,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi hasonló idõszakban mért, 1,290 millió eurót.

A bruttó díjbevétel ugyanakkor 5,2% -kal 11,188 milliárd euróra csökkent, az egy évvel korábbi 11,800 milliárdról. Változatlan deviza-árfolyamok mellett a díjbevétel 1,2% -os csökkenést mutatna – mutat rá a Munich Re sajtóközleménye.

A csoport szavatolótõkéje a félév végére elérte a 250 százalékot, ami 6 százalékpontos javulás az év elejihez képest.

A viszontbiztosítási üzletág 620 millió euróval járult hozzá a második negyedév nyereségéhez. Az üzletág mûködési eredménye 701 millió euró volt.

Az életbiztosítási viszontbiztosítási üzletág 285 millió euróval növelte a cégcsoport nyereségét. Az üzletágakból származó díjbevétel a lejáró szerzõdések és a nagy volumenû szerzõdések átalakítása miatt 2,309 milliárd euróra csökkent – az egy évvel korábbi 3,436 milliárd euróról.

A technikai eredmény, beleértve a nem jelentõs mértékû, a kockázatátruházás következtében a technikai eredménybe nem befolyt üzleti eredményt, a második negyedévben 176 millió eurót tett ki, szemben az elõzõ év azonos idõszakában elért 77 millió euróval. A München Re tehát minden bizonnyal jó úton halad, hogy elérje az erre az évre tervezett 475 millió eurós, a technikai eredményt érintõ célját – áll a cégcsoport közleményében.

Az ingatlanüzletágak viszontbiztosítása 335 millió euróval járult hozzá a cégcsoport eredményéhez a második negyedévben. A negatív devizaátváltási hatások ellenére a díjbevételek ezen a területen jelentõs növekedést értek el, a bevételek az egy évvel korábbi 4,223 milliárd euróról 4,623 milliárd euróra növekedtek.

A kombinált mutató a második negyedévben 102,0% volt, de az év elsõ felében mért 95,5% -os érték ismeretében a csoport jó ütemben úton halad az év egészére tervezett 97 %-os combined ratio eléréséhez.

A - 10 millió eurót meghaladó - nagyobb veszteségekre fordított kiadások összesen 605 millió eurót tettek ki, alaposan meghaladva az egy évvel korábbi 253 millió eurót. Az emberi közrehatás okozta veszteségek 501 millió eurót tettek ki. A legnagyobb veszteséget a kolumbiai vízerõmû szerkezeti károsodása okozta. A nagy összegû kárt okozó természeti katasztrófák 104 millió euró veszteséget jelentettek, szemben az egy évvel korábbi 66 millió euróval.

A 2018. július 1-jei szerzõdéses megújítások során nõttek a díjak - különösen a karibi térségben – a természeti katasztrófák által érintett piacokon. A júliusi szerzõdés-megújítások során az átlagos díjnövekedés összességében 0,9% volt.

A 2018-as várakozások nem változtak a májusban közzétett negyedéves kimutatásban szereplõ 2018-as adatokhoz képest. A Munich Re várhatóan 2018-tól 46-49 milliárd eurós bruttó díjbevételt számol el, és nem módosítja az elõrejelzett konszolidált eredményét a 2,1-2,5 milliárd eurós tartományban.