Egyre kevésbé rettegünk attól, hogy új munkát kell keresnünk
2018.08.19
Nincs miért félni az állásunk elveszítésétõl – vallja a magyar munkavállalók közel fele, akik úgy érzik, könnyen találnának új munkahelyet, ha ugrana a jelenlegi. Ez derül ki a BNP Paribas Cardif és a Medián hazánkban elvégzett felmérésébõl.

A két cég 2014-ben dolgozta ki a stabilitási index névre keresztelt, százpontos skálát, mellyel mérhetõvé válik a dolgozók munkáltatójuk iránti bizalma, illetve abba vetett hitük, hogy cégük hosszú távon tervez-e velük. A legutóbbi felmérés során 1200 embert kérdeztek meg a témával kapcsolatban. Az így kapott adatok életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint egyaránt reprezentálják a felnõtt magyar népességet. A napokban közölt eredménybõl kiderül: a tavaly mérthez képest idén három százalékponttal nõtt, így most 69 pontot mutat munkahelyünk iránt érzett stabilitásunk.
Az évente elvégzett felmérés az utóbbi idõben javuló tendenciát mutat. Míg 2015-ben 62, egy évvel késõbb 60, 2017-ben 66 pontot ért el a bizalmi index – viszont az újbóli elhelyezkedés megítélésével kapcsolatos mutató idén elõször lépte át az ötvenszázalékos küszöböt. Kiderült, a legoptimistább munkavállalók továbbra is a fõvárosban élõk és a diplomások, utóbbiak körében az index 74 ponttal rekordot döntött.
Jelentõs, ám nem meglepõ különbség mutatkozik a különbözõ végzettséggel bíró dolgozók közt: míg a diplomások és az érettségivel rendelkezõk legalább 71 pontot „értek el” az összetett skálán, a szakmunkásként végzettek már csak 68, a legfeljebb 8 osztályt felmutatók pedig csupán 55 pont értékû bizalmat szavaztak meglévõ munkahelyüknek. Ehhez képest a munkaszektorok tekintetében nem fedezhetõ fel kiugró különbség a mért számok közt.
A városban élõknél öt, a budapestiek körében három ponttal emelkedett a bizalmi index a tavalyihoz képest, ám kétpontos visszaesésrõl számol be a kutatás a falun élõk tekintetében. Csökken a derûlátás a kor elõrehaladtával: a 18–29 éves válaszadók 42 százaléka, a 30–39 évesek 36 százaléka, a 40–49 évesek 39 százaléka véli úgy, hogy könnyen találna magának új, a képzettségének megfelelõ munkát – ezzel szemben viszont az 50–59 év közötti korosztálynál már csak 33 százalékon, a hatvan felettiek körében pedig mindössze 17 százalékon pislákol az optimizmus.
A legtöbben nem tartunk a munkahelyünk elveszítésétõl: a férfiak 79 százaléka, a nõk 77 százaléka érzi úgy, hogy több mint ötéves jövõje van a munkahelyén.