Lehet, hogy totálkáros, de az adatok még így is menthetõk
2018.08.20
Mobilok javításával foglalkozó szakembert kérdezett meg a Der Spiegel arról, mi a teendõ, ha „szokásos” nyári baleset történik a mobilunkkal: a homokba esik, netán egyenesen a tenger vízébe pottyan. A tudnivalókat a piacesprofit.hu összegezte.

Menthetõk az adatok még a tengerbe esett mobilról is – de vigyázzunk, ha felduzzad az akku, mert felrobbanhat a telefon.
Mivel nem a szokásos öltözékben vagyunk, ahol a zakó, vagy a nadrág zsebében viszonylagos biztonságban lapul a telefon, számoljunk azzal, hogy a rövid nadrágból könnyen kicsúszhat. Mindenesetre mentsük le adatait más elektronikus eszközre. Azután tegyük mûanyag tokba, amely a víztõl ugyan nem szigeteli, de az adatok jó esetben így is menthetõk.
Ha mégis beüt a katasztrófa, íme, egy sajátos görög módszer, ha tengerbe esett a gép, amikor is a sós víz különösen káros: a mobilt két napra alkoholba tenni, majd megszárítani. A gép ugyan így is totálkáros, de az adatokat le lehet róla menteni.
Könnyebb eset a homokba pottyantás. Küzdjük le a reflexünket, amivel lefújjuk a mobilról a homokot, mert azzal csak még jobban bevisszük a szemcséket, ráadásul nedvességet is. A legjobb lehetõség alacsony fordulaton járó porszívóval próbálkozni, de sikeres lehet ecset, esetleg fogpiszkáló is, amelyekkel a csatlakozók helyét, a mikrofont tudjuk tisztítani.
Repedés a képernyõn még nem tragédia. Ha nem terjed tovább és a készülék kifogástalanul mûködik, a szépséghiba elfogadásával drága cserét takaríthatunk meg. Ilyenkor védõfólia, akár egyszerû átlátszó mûanyag szalag is megteszi.
Veszélyesebb viszont, ha a képernyõ a duzzadni kezdõ akkutól, belülrõl sérül. Ha töltjük, ennek azonnal vessünk véget és tároljuk a mobilt biztonságos helyen, mielõtt a szervizbe visszük, mert robbanhat.