Hazai vállalkozások ezreit támogatta a Garantiqa
2018.08.26
Jelentõs növekedést ért el az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2018 elsõ félévében: a garanciaállomány meghaladta a 660 milliárd forintot, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent az elõzõ év azonos idõszakához képest. A Garantiqa kezességvállalásával 2018 elsõ félévében közel 400 milliárd forint hitel került több mint 17 ezer hazai kkv-hoz – írja közleményében a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.

 Búza Éva vezérigazgató kiemelte: a Garantiqa 2018 elsõ felében folytatta azt a határozott bõvülést, ami az elmúlt idõszakban jellemzõ volt a társaságra. A gazdaság növekedése kedvezõ környezetet biztosít a hazai kis- és középvállalkozások fejlõdésére, így a hitelfelvételi kedvük is növekszik. Ráadásul a Növekedési Hitelprogram 2017. évi kivezetésével kapcsolatos félelmek sem igazolódtak, a hitelezési dinamika továbbra is magas, az állami kezességvállalás népszerûsége pedig folyamatosan nõ.

A vállalati szektor kielégítetlen finanszírozási igénye továbbra is jelentõs: az MNB 2018. júniusi jelentése szerint a vállalati szektor beruházási alapfolyamatai erõsödnek, összhangban a kereslet kedvezõ alakulásával, az alacsony kamatkörnyezettel, és a kkv-hitelek bõvülésével.

A jegybanki szakértõk a teljes vállalati hitelezés esetében átlagosan évi 6 százalékos, a kkv-hitelezés estében pedig 6–8 százalékos bõvülésre számítanak 2020-ig.

A Magyar Fejlesztési Bank egy korábbi kutatása szerint ugyanakkor az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede nem, vagy csak részben juthat hozzá forrásokhoz a kereskedelmi banki szektorból. A finanszírozási hiányosságokkal érintett vállalkozások többsége az elutasítástól tartva fel sem vette a kapcsolatot a pénzintézetekkel. A Garantiqa az õsz folyamán éppen ezért fordul közvetlenül a vállalkozásokhoz: a nyilvánosan elérhetõ adatok alapján több mint 10 ezer hazai vállalkozás garanciaképességi vizsgálatát végezte el a társaság, amely eredményeként hitelfelvétel során a Garantiqa készfizetõ kezességvállalása bevonható.

A tervek szerint szeptemberben a Garantiqa postai és elektronikus úton keresi fel e vállalkozásokat, hogy tájékoztassa õket garanciaképességükrõl. Búza Éva hangsúlyozta: a Garantiqa mára a hazai KKV finanszírozás egyik legmeghatározóbb szereplõje, minden ötödik kkv hitel a Garantiqa kezességvállalásával realizálódik. A megalapításának 25 éves évfordulóját tavaly ünneplõ Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi mûködése során 400 ezer szerzõdés keretében, 5000 milliárd forint összegû hitelhez nyújtott már kezességvállalást.