Ezért várnak ki a lakásépítésekkel
2018.08.27
Már most visszaveti az új lakásépítések elindítását az áfa 2019-es visszaemelése. Egyre többen pedig azért várnak ki az építtetéssel, hátha újabb lakásépítési ösztönzõket jelent be a kormány. Az áremelkedések miatt sokan menekülnének ki a szerzõdéseikbõl – idéz az építõipari vállalkozások körében végzett felmérésbõl az azenpenzem.hu.

Jelentõsen bõvült az elmúlt idõszakban az építõipari munkák iránt a fizetõképes kereslet minden alágazatban. A cégek nagy értékû szerzõdéseket tudtak kötni az elmúlt hónapokban, azonban a vállalkozások a korábbi években nem készültek fel a növekvõ kereslet kielégítésére, ezért nehezebb kivitelezõt találni, a határidõk kitolódnak, és az árváltozások is komoly feszültséget keltenek a piacon – derül ki abból a felmérésbõl, amit Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) készített tagvállalatai körében. A megkérdezett 400 építési vállalkozó között mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozás egyaránt megtalálható, országos lefedettséggel.

Míg az építõanyagok árai idén többségében 8-13 százalékkal nõttek (hõszigetelõ anyagok 20, beton 12, tégla 13, tetõcserép 9, faanyagok 9 százalékkal), a személyi jellegû kiadások 13-21 százalékkal, és az egyéb költségek is 12-13 százalékkal drágultak. A vállalkozók hasonló áremelkedést várnak 2019-re is.

Ezek az árváltozások komoly kockázatot jelentenek a kivitelezés során a többi alágazatban is, így minden területen kulcsfontosságúvá vált, hogy milyen gyorsan lehet a beruházásokat befejezni. Azoknak a cégeknek, amelyek korábban a 2016-os áron szerzõdtek, a megvalósíthatóság érdekében mûszakilag át kellett szabniuk a létesítményeket a megrendelõ egyetértésével, vagy meg kellett emelniük a vállalási áraikat. Vannak, akik megegyezés híján próbálnak kimenekülni a szerzõdéseikbõl – derül ki a felmérésbõl.

Az 5 százalékos újlakás-áfakulcs 2019. december 31. utáni 27 százalékra visszaemelése a megkérdezettek szerint a lakásépítési piacot összességében negatívan fogja befolyásolni. Jelenleg a lakásépítõket az áfa változása sürgeti, hogy vállalásaikat idõre befejezzék. Ugyanakkor az építtetõk megrendelési hajlandóságát 2018 második felére ez akár vissza is vetheti, mivel már nem biztos, hogy a most induló projekteket be tudják fejezni 2019 végéig, a kedvezményes áfa idõszakában. Ezért egyre több lakást építeni tervezõ inkább kivár, hátha az év második felében újabb kormányzati bejelentések jönnek a lakásépítés támogatására, ösztönzésére.

A növekvõ megrendeléseknek köszönhetõen a bõvülés legnagyobb akadálya továbbra is a szakemberhiány, és a kapacitás korszerûtlensége.A kapacitást a rendelésállományhoz igazítani, a hatékonyságot növelni pedig nehéz az olyan elaprózott cégstruktúra mellett, ami továbbra is jellemzi az ágazatot, amely az elmúlt évtizedben érdemlegesen nem változott. A hatékonyság javulását nehezíti, hogy lényegesen nagyobb a segédmunkások aránya a foglalkoztatottak között, mint a korábbi években.

A válaszok alapján kiderült, hogy a lekötött rendelésállomány a cégek több mint felénél a jelenlegi kapacitásukhoz mérten már az év közepén 80 százalék feletti, vagy meghaladja a teljes jelenlegi kapacitást.

A megrendeléseknek köszönhetõen a felmérésben résztvevõk árbevétel-arányos jövedelmezõsége lassú növekedési pályán maradt. A korábbi évekkel ellentétben mára a cégek kétharmadánál eléri, vagy meghaladja az inflációt. A várakozások szerint 2018 második felében ez a tendencia folytatódik, kétharmaduk szerint tovább fog javulni. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a jövedelmezõség az építési ágazatban továbbra is nagy szóródást mutat.

A lakásépítés, lakásfelújítás egyébként továbbra is nagyon kis szelete az építõipari ágazatnak, a kormányzati intézkedések ellenére az összes teljesítmény 18 százaléka. Ez az Európai Unió 28 országában átlagosan 36 százalék körül várható 2018-ban. Az ÉVOSZ szerint a lakásépítés és –felújítás területén az áfaváltozás várható negatív hatásainak ellensúlyozására, illetve az uniós beruházási ciklus 2020-as befejezõdése miatt ingadozó tervezõi és kivitelezõi kapacitásigénybõl adódó ágazati feszültségek oldásához kormányzati megrendelésekre lenne szükség.

Az építõipari szakma tavasszal már letett az asztalra az ágazat problémáinak megoldását sürgetõ javaslatcsomagot. Ebben azt írták, hogy jelentõs építési-beruházási vonzatú gazdaságfejlesztésre van szükség 2020-ig, ha el akarjuk kerülni, hogy az európai uniós támogatások várható csökkenése komoly gazdasági gondokat okozzon Magyarországon. A javaslat szerint koncentráltabban, egyszerûbb irányítási struktúrában kellene a lakásügyekkel foglalkozni. Az ÉVOSZ – többek között - állami, illetve önkormányzati bérlakásprogram elõkészítését és elindítását javasolta. A csomagban az 5 százalékos áfa fenntartása mellett is érveltek.