Idei mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe
2018.08.27
Augusztusban - júliusi történelmi csúcsa után - idei mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe. A GKI felmérése szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt romlottak, bár továbbra is optimizmust tükröznek - tette közzé hírlevelében a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Az üzleti bizalmi index csökkenése az ipari és szolgáltató cégek jelentõsen romló várakozásainak
következménye, az építõipari és kereskedelmi vállalkozások optimizmusa ugyanis
kissé erõsödött. 

Az ipari bizalmi index augusztusban öt havi mélypontjára került. Ez elsõsorban a rendelésállomány, s ezen belül az export-rendelésállomány romló megítélésének volt a következménye. Némileg kedvezõtlenebb lett az elmúlt idõszak termelésérõl és a készletekrõl alkotott vélemény is, a közeljövõre vonatkozó termelési várakozások viszont hibahatáron belül javultak. Az építõipari bizalmi index ugyan augusztusban alig emelkedett, de így is új historikus csúcsára került. A mélyépítõ cégek kilátásai érezhetõen javultak, míg a magasépítõké kissé romlottak. Az elõzõ háromhavi termeléssel kapcsolatos
elégedettség kissé csökkent, a rendelésállományokkal kapcsolatos viszont számottevõen erõsödött. Ez utóbbi az építõipari felmérések történetében még sohasem volt ilyen erõs. 

A kereskedelmi bizalmi index értéke valamicskét emelkedett, s ezzel bennmaradt az
elmúlt 4,5 évet jellemzõ viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és a készletek megítélése
kissé pozitívabb lett, a rendeléseké viszont negatívabb. A szolgáltatói bizalmi index augusztusi jelentõs csökkenése fõleg az általános üzletmenet és az elõzõ háromhavi forgalom megítélésének érezhetõ romlása miatt következett be, de a várható forgalmat is borúlátóbban ítélték meg a válaszolók.

A foglalkoztatási várakozások az ipar kivételével – ahol tovább erõsödtek – jellemzõen
kissé szerényebbek lettek, s erõsödött a lakosság munkanélküliségtõl való félelme. (Igaz
júliusi, minden idõk legalacsonyabb szintjéhez képest.) Az áremelési törekvés a kereskedelem
kivételével – ahol júliushoz képest visszafogottabb lett – érdemben nem változott, a fogyasztók inflációs várakozása viszont erõsödött. A magyar gazdaság várható helyzetének megítélése a szolgáltató cégek kivételével – ahol nem változott – az elõzõ két havi romlás után érezhetõen kedvezõbb, a lakosság véleménye azonban kedvezõtlenebb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index július után augusztusban is romlott, s ezzel idei mélypontjára
került. A lakosság saját pénzügyi helyzetét és fõleg jövõbeli megtakarítási képességét sokkal rosszabbnak látta, mint egy hónappal ezelõtt, s kedvezõtlenebb lett a nagy értékû tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetõségének megítélése is.