Cafetéria: túl sok még a nyitott kérdés!
2011.12.20
Az elsõ Erzsébet kártyák csak februárban kerülhetnek a munkavállalókhoz, a Szép kártya használatát pedig az egyelõre rendezetlen jogszabályi háttér nehezíti.

A kormány egy olyan rendszert alakított ki, amelyben világosan elkülönül a juttatások közül a szociális célokat szolgáló és a tisztán piaci alapon mûködõ elem. Elõbbi kategóriába tartozik az újonnan bevezetendõ Erzsébet utalvány, utóbbira pedig a Szép kártya a legjobb példa − idéz a Napi Gazdaság Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium fõosztályvezetõje Üzleti Konferencia Központ konferenciáján elhangzott beszédébõl.

Az Erzsébet utalvány kibocsátásával kapcsolatban gõzerõvel folyik a munka − mondta Máthé Réka, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. értékesítési vezetõje. A társaság már megállapodást kötött a Coop-, a CBA-, a Reál- és az Arzenál-hálózattal, de tárgyalások folynak a nemzetközi láncokkal is. A megrendeléseket január másodikától fogadják, elektronikus vagy postai úton. A megrendelésre adott díjbeküldõt a munkáltatóknak vissza kell küldeniük, a számla rendezését követõ tíz napon belül szállítják az utalványt − ez január közepét jelentheti. Az elsõ utalványt valójában csak februárban lehet majd kiosztani, azok legyártása ugyanis ekkorra indulhat be − tette hozzá Máthé. (Februárban természetesen visszamenõleg is kiadható a januári csomag.)

Nem jár sokkal jobban a Szép kártyás munkavállaló sem. Jóllehet januártól a szálláshelyek mellett éttermek is elfogadhatják a kártyát, az ezt szabályozó rendelet azonban még nem jelent meg − a kormány a hét elejére ígérte. Ez azt jelenti, hogy eddig egyetlen étteremmel sincs megkötött szerzõdés − mondta Szabó László, az MKB üzletágvezetõje. Egyeztetések, megkeresések természetesen vannak, de felelõtlenség lenne tízezer étteremmel szerzõdni, amíg ennek jogszabályi háttere nem ismert.

Nem tisztázott például a kártyacsere, a terminálhasználati díj, a kártyahasználati díj áfabesorolása, nem tudni, örökölhetõ lesz-e a kártya, elszámolható-e a terhére az idegenforgalmi adó, de azt sem, hogy a szállodában eltöltött három éjszaka félpanzióval elszámolható-e a csomagként, vagy meg kell bontani azt szállásra és étkezésre.