Csúcsra futott a nyaralók iránti kereslet júliusban – ezek a legolcsóbb balatoni nyaralók
2018.08.30
Az idén júliusban korábban soha nem látott szintre emelkedett a hazai nyaralók iránti kereslet. Éves szinten 30 százalékkal, 2016 júliusához képest pedig közel 100 százalékkal nagyobb volt az érdeklõdés - derül ki az ingatlan.com friss elemzésébõl, amely az országos nyaralópiacot, valamint a Balaton-parti és a Velencei-tóhoz közeli nyaralók iránti keresletet és árakat vizsgálta.

Az országos piacon belül a legtöbb eladó nyaralót kínáló balatoni piac csúcsot ért el idén júliusban. A kereslet éves összevetésben 16 százalékkal nõtt tavaly júliushoz képest, a két évvel ezelõtti szinthez képest pedig 34 százalékkal nõtt az érdeklõdõk száma. 

Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje szerint a balatoni rekordkeresletet több tényezõ indokolja. “Az ingatlanárak emelkedése, a folyamatosan javuló gazdasági kilátások és a rekordalacsony mértékû hitelkamatok arra ösztönzik a nyaralók vevõjelöltjeit, hogy ne várjanak tovább a vásárlással” - fogalmazott a szakértõ. Az ingatlan.com elemzése szerint Veszprém megyében, ahol a Balaton északi partján lévõ nyaralók találhatóak az átlagos négyzetméterár idén augusztusban 315 ezer forint volt, ami 5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A déli parti nyaralóknál pedig a 363 ezer forintos átlagos négyzetméterár az irányadó, ez pedig 29 százalékos drágulásnak felel meg az egy évvel korábbihoz képest. 

Balogh László hozzátette, hogy a nyaralóknál nagyon jelentõs eltérések lehetnek az árakban, azokat ugyanis rengeteg tényezõ befolyásolja, többek között a telek mérete és alakja; tóparttól, a fõúttól, a vasútállomástól és településközponttól mért távolság; az ingatlan állapota és mûszaki felszereltsége is. 

Az ingatlan.com elemzése szerint a július végén a legolcsóbb déli parti nyaralóként hirdetett ingatlanok közé tartozott egy balatonszemesi hétvégi ház és egy siófoki présház, elõbbit 4,9 millióért, utóbbit 5,25 millió forintért kínálta a tulajdonosa. 

Az északi parton a legolcsóbb ingatlanok között volt egy badacsonytomaji könnyûszerkezetes ház és telek 2,2 millióért, valamint egy balatonkenesei telek lakókocsival 2,5 millió forintért.

A Velencei-tónál lévõ nyaralóknál is csúcsra jutott a kereslet idén júliusban. Éves szinten 11 százalékkal, 2016-hoz képest pedig több mint a duplájára nõtt az érdeklõdés. A Velencei-tónál lévõ a nyaralók közül a gárdonyiak átlagos négyzetméterára 311 ezer forint volt augusztus végén, a velenceieké 340 ezer forintot tett ki, ami 11, illetve 24 százalékos áremelkedésnek felel meg éves szinten. A legolcsóbb Velencei-tónál lévõ nyaraló egy 590 négyzetméteres kerttel rendelkezõ hétvégi ház volt, ezért 7,5 millió forintért kért a tulajdonos. Balogh László elmondta, hogy a Velencei-tó mellett lévõ ingatlanokat nem csak nyaralónak keresik a vevõjelöltek, hanem a fõvárosban élõk és dolgozók számára állandó otthont is jelenthet a kedvezõ közlekedési lehetõségek miatt.