Recseg, ropog az ellátási lánc az építõiparban
2018.08.31
Logisztikai nehézségek fokozzák az építõanyag-hiányt az építõipar robbanásszerû növekedése miatt, dominóhatást indítva el. Mára nincs olyan terület, ahol ne lenne valamilyen probléma – számolt be róla a Mapei Kft. sajtóközleményében.

Az építõanyaggyártó és -fogalmazó cégek kapacitása nem képes lépést tartani az ugrásszerûen megnövekedett építõanyag kereslettel. Jelentõsen hosszabbodtak az alapanyag és késztermék beszállítási idõk, emelkedtek a szállítási költségek, ami kihathat az építõanyag árakra is – számolt be tapasztalatairól Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetõje.

A megnövekedett keresletet a fuvarozók nem bírják kapacitással, nincs elég sofõr, megnõttek a szállítási idõk. A hosszabb szállítási idõ miatt nehézzé vált a tervezhetõség, nem mindig lehet tartani a terveket az igényekkel. A gyártók és kereskedõk nem tudják tartani a szállítási határidõket, nem tudnak határidõre szállítani, vagy nem olyan mennyiséget, amire igény lenne.

A kereslet növekedését jól érzékelteti, hogy nem elég, hogy tavaly le kellett állítanunk a Mapei Kft. hazai gyártású termékeinek exportját, de idén még külföldi behozatalra is szorultunk, mert nem tudunk eleget gyártani – mondta Markovich Béla.

A probléma tovább gyûrûzik, és az ellátási lánc minden szereplõjére kihat. Csúsznak a kivitelezési határidõk, ami mind az egyébként is kapacitáshiánnyal küzdõ cégek, mind pedig a megrendelõk számára égetõ problémát jelent.

Markovich Béla elmondta, hogy a Mapei Kft. a helyzet kezelése érdekében sokkal szorosabb kommunikációt folytat a kereskedelemmel, hogy fel tudjon készülni az igényekre. Emellett a megnövekedett szállítási és beszerzési idõt kalkulálva igyekeznek megoldani a problémát.

Azonban a megoldást a beszerzési szokások megváltozása jelentené a vállalat szerint. Ugyanis jelenleg az a jellemzõ, hogy a megrendelõk egyik napról a másikra adják le a beszerzési igényeket. Azonban ez a kereslet robbanásszerû megnövekedésével tarthatatlanná vált. Elõre kell tervezni és idõben leadni a megrendeléseket. Minimálisan azzal kell számolni, hogy a szállítási határidõk átlagosan egyharmadával nõttek – írják.