Sberbank: érdemes hozzászokni a 320-330 forintos euróhoz
2018.09.02
Évek óta nem látott, vérbeli uborkaszezon köszöntött a pénzpiacokra augusztusban a kora nyári felfordulást követõen, szeptemberbõl azonban újabb turbulenciákra számítanak a Sberbank szakértõi - írja a bank sajtóközleményében.

Idehaza a gyenge forint, a felminõsítés elmaradása, valamint a mögötte álló okok, vagyis a magas államadósság és az államháztartás finanszírozásának kihívása lesznek várhatóan a forróbb témák. Európában egy új vezetõ miatt lehet kiszámíthatatlanabb a monetáris politika.

A magyar jegybank láthatóan lehetõségeinek végsõ határáig elmegy, amikor a hazai gazdaság érdekében a lazább kamatkörnyezet fenntartásáról van szó. A vállalkozásoknak kedvezõ laza monetáris politika eredményeként azonban a forint várhatóan tartósan gyenge marad, így érdemes hozzászokni a 320-330 forintos eurósávhoz – véli a Sberbank Magyarország szakértõje. Horváth István véleménye szerint az infláció egyelõre kezelhetõ mértékû marad, sõt, kismértékben még hozzá is járul a gazdaság egészséges növekedéséhez.

Kihívást jelent ugyanakkor az államháztartás finanszírozása. Az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) jelentõsebb mennyiségû, rövid lejáratú forrást vonzott be az utóbbi idõben, kitöltendõ az uniós források megérkezéséig eltelõ idõt. 

Nem látható elõre az öreg kontinens monetáris vezetésének, az Európai Központi Banknak a közép- és hosszabb távú politikája. Hamarosan gondoskodni kell Mario Draghi jelenlegi elnök utódlásáról, ami várhatóan erõs tagállami egymásnak feszülést hoz majd. A megingások pedig minden bizonnyal nagyobb hatást gyakorolnak a feltörekvõ országokra, köztük az olyan kisebb méretû, rendkívül nyitott gazdaságokra, mint Magyarország – véli a Sberbank szakértõje.