Házhoz is jön az államkincstár
2018.09.02
Szeptemberben is számos helyszínre települ ki a Magyar Államkincstár, hogy a lakosságnak népszerûsítse szolgáltatásait. Mutatjuk, hol lehet akár babakötvényre is szerzõdni. Érdekesség egyébként, hogy a kincstár emléklapot is ajánl azoknak, akik befizetésüket ajándék formájában is szeretnék a gyermek részére átadni - írja az azenpenzem.hu.

Az idén februártól már 5,4 százalék kamatot fizet a kincstár a Babakötvényre. Az új kibocsátású, 2037. február 1-jén lejáró állampapír a 2018. február 1. és 2019. január 31. között született, a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlával rendelkezõ gyermekek javára vásárolható. Az állam szinte kivétel nélkül (a 2032/S sorozat kamatfordulója decemberben van) ilyen magas kamatot ad a korábbi kibocsátású babakötvényekre is.

A törvény szerint az idén már a külföldön élõknek is jár az életkezdési támogatás, a szülõk Start-számlát is nyithatnak a magyar kincstárnál. Az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára, Novák Katalin nemrégiben elmondta: fél év alatt több mint ötezren éltek a lehetõséggel világszerte, a kérvények 80 százaléka a Kárpát-medencébõl érkezett. Külön megjegyezte, hogy mintegy 2500 erdélyi gyermek után igényelték a támogatást.

A jelenlegi kamatkörnyezetben, amikor még 5 millió forintos megtakarításra és újonnan érkezõ pénzre is csak 0,9 százalékos a topkamat (ezt csak 4 hónapra adja a bank), egészen fantasztikus a Babakötvény 5,4 százaléka. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük: amúgy az állampapírok legmagasabb kamata 3,8 százalék.

A készpénzen és bankbetéteken túl a harmadik legnépszerûbb megtakarítás az állampapír. Június végén 5541 milliárd forintjuk volt az embereknek állampapírokban és vállalati kötvényekben, ebbõl 5281 milliárd volt magyar állampapír. Az elmúlt fél év során 252 milliárd forintért vettek újabb állampapírokat a magyarok, ami azt jelenti, hogy jelentõsen csökkent a növekedés üteme. Az Államkincstár pedig mindent megtesz, hogy népszerûsítse az állampapírt: kulturális rendezvényeken és szabadidõs programokon is megjelenik a „mobilkincstár”. A rendezvényeken lehetõség van értékpapír-nyilvántartási, -számlanyitási és -kezelési szolgáltatások (például TeleKincstár, WebKincstár, MobilKincstár) igénylésére. A programok helyszínén akár a Kincstári Start-értékpapírszámla megkötésére is módjuk van a gyermekük jövõjérõl gondoskodni kívánó szülõknek.

bbi részleteket itt nézheti meg
Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!