Otthoni kütyük az irodában: élen járnak a biztosítók!
2011.12.20
A mobil szoftvereket és megoldásokat fejlesztõ, magánkézben levõ Good Technology felmérése szerint a pénzügyi intézmények – beleértve a biztosítókat is – jóval elõrébb járnak a többi ágazathoz képest a BYOD-jelenség kezelésében, és a saját mobileszközeiket használó munkavállalók támogatásában.

Egyes szakértõk szerint az úgynevezett BYOD (bring-your-own-device) jelenség az egyik legégetõbb kérdés ma a hálózatbiztonság terén. Egyre elterjedtebb ugyanis, hogy a munkavállalók saját mobil eszközeiket használják munka közben, mellyel hozzáférnek a vállalati rendszerekhez. A kaliforniai székhelyû Good Technology vállalat felmérése szerint ugyanakkor a biztosítók és egyéb pénzügyi intézmények élen járnak a többi iparághoz képest a jelenség kezelésében, policy-k kidolgozásában, és a munkavállalók támogatásában, hogy személyes eszközeiket használhassák.

A Good felmérésében résztvevõ 400 legnagyobb – legalább kétezer munkavállalót foglalkoztató - vállalati üzletfelének 70%-a már most engedélyezi munkavállalóinak, hogy saját eszközeiket használják az irodában, 19% már fontolóra vette az engedélyezését, és mindössze 9% mondta, hogy nem készül BYOD program bevezetésére.

A megkérdezett pénzügyi szolgáltatók 40%-a támogatja az otthoni eszközök használatát, mely cégek többsége 10 ezer fõnél több alkalmazottak rendelkezik.

Kevésbé népszerû a BYOD a kiskereskedõk és a kormányzati szervek körében – derül ki a felmérésbõl. Meglepõ módon, az olyan erõsen szabályozott iparágakban, mint a pénzügy, vagy egészségügy, mégis teret hódít a jelenség, melynek igen egyszerû oka van: léteznek már olyan szoftverek, melyekkel csökkenthetõk a hálózatbiztonsági kockázatok. A mobil-szoftverek telepíthetõk iPhone-ra, vagy Androidos telefonokra is, mellyel határozottan el lehet különíteni az üzleti adatokat a személyes adatoktól.

A Good azt is megvizsgálta, hogy miképp támogatják a válaszadó cégek a saját eszközök használatát. A megkérdezettek fele semmilyen pénzügyi támogatást nem nyújt cserébe munkavállalóinak, a pénzügyi/biztosítási ágazaton belül ez az arány 60%-os. 45% valamilyen támogatásban részesíti munkavállalóját az eszközök megvásárlásakor, vagy havi költségeik fedezésében.