Módosítja szerzõdéses feltételeit és árait az Airbnb
2018.09.20
Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok júliusi felhívását követõen az Airbnb elkötelezte magát amellett, hogy módosítja a szerzõdéses feltételeit és az árait átláthatóbban tünteti fel. A vállalatnak 2018 végéig kell kiigazítania ennek megfelelõen a honlapja valamennyi uniós nyelvi változatát – olvasható az Európai Bizottság sajtóközleményében.

Vìra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlõségért felelõs uniós biztos a következõket mondta: „Az online szereplõk forradalmasították az utazás és a szállásfoglalás módját, a nyaralás során szerzett tapasztalatainkat. Ugyanakkor maradéktalanul tiszteletben kell tartaniuk a szabályokat, és vállalniuk kell a felelõsséget, ha a dolgok rosszra fordulnak. Az uniós fogyasztókat azonban jogok illetik meg, akár online, akár hagyományos úton vásárolnak. Nagy örömömre szolgál, hogy az Airbnb hajlandó megtenni a szükséges változtatásokat a teljes átláthatóság biztosítása érdekében, lehetõvé téve a fogyasztók számára annak megértését, hogy pontosan mit fizetnek ki. Ez a fellépés az online fogyasztók fokozottabb védelmét célzó nagyobb törekvések részét képezi. Ennek jegyében tettünk javaslatot néhány hónapja a fogyasztóvédelmi szabályok szigorítására az »Új megállapodás a fogyasztói érdekekért« elnevezésû kezdeményezés keretében.” 

Az árak átláthatósága és az egyéb tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Az Airbnb kötelezettséget vállalt arra, hogy a foglalás teljes árát tünteti fel, amely magában foglalja a fizetendõ egyéb díjakat – például a szolgáltatási és takarítási díjakat – is. Amennyiben a végsõ árat nem lehet elõzetesen kiszámítani, egyértelmûen tájékoztatja a fogyasztót arról, hogy adott esetben további díjak merülhetnek fel.

Az Airbnb emellett vállalta annak egyértelmûsítését is, hogy az adott ajánlatot magánvendéglátó vagy szakember nyújtja-e, mivel eltérõ fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak rájuk.

A szerzõdési feltételek pontosítása és a jogellenes szerzõdési feltételek eltávolítása

Az Airbnb kötelezettséget vállalt arra, hogy a szolgáltatási feltételeit számos ponton megváltoztatja, ezáltal összhangba hozva azokat az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal:

  • egyértelmû lesz, hogy a fogyasztók valamennyi rendelkezésre álló jogorvoslati lehetõséget igénybe vehetnek, és különösen élhetnek azzal az alapvetõ törvényes jogukkal, hogy személyes kár vagy egyéb kár esetén pert indítsanak a vendéglátó ellen;
  • az Airbnb egyértelmûvé teszi a fogyasztók számára, hogy jogukban áll eljárást indítani az Airbnb ellen a lakóhelyük szerinti ország bíróságai elõtt;
  • az Airbnb köteles tájékoztatni a fogyasztókat, ha úgy dönt, hogy felmondja a szerzõdést vagy törli a tartalmat, és adott esetben lehetõséget kell biztosítania a fogyasztók számára a jogorvoslatra és a kártérítésre.