Megugrott a kereslet a lakáspiacon, a gázfûtést keresik a legtöbben
2018.09.28
Az eleve élénk lakáspiacon nagyon felélénkült a kereslet szeptemberben: az egy-egy lakásra jutó érdeklõdõk száma kiugró mértékben, 41 százalékkal nõtt, ráadásul június óta tart az emelkedés. Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a lakásvásárlás elõtt állók körében melyik fûtéstípus a legkedveltebb: a cirkós megoldás a legnépszerûbb, utána jön a konvektor és a távfûtés.

Még mindig tud újat az évek óta elég magas fordulatszámot diktáló magyarországi lakáspiac: az idei év második felében nagyon megugrott a kereslet. 

 

Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje az eredményeket értékelve elmondta, hogy májust követõen kezdett jelentõsen növekedni az egy hirdetésre jutó érdeklõdések száma. Júniusban éves összevetésben 12 százalékkal, júliusban már 15 százalékkal, augusztusban pedig 24 százalékkal volt magasabb az egy lakásra jutó kereslet, ezt követte a szeptemberi 41 százalékos éves növekedés. 

 

“A látványos élénkülés részben azzal magyarázható, hogy az októbertõl életbe lépõ lakáshitel-szigorítások és a jelenlegi szabályozás szerint csak 2019 végéig tartó kedvezményes lakásáfa esetleges emelkedése miatt sokan igyekeztek elõrehozni a lakásvásárlást” - fogalmazott a szakember. 

Fûtési ranglista

Az ingatlan.com keresleti piacot bemutató elemzése az õszi lehûlés apropóján több mint 400 ezer szeptemberi érdeklõdés alapján azt is megvizsgálta, hogy a lakásvásárlást tervezõk körében melyik típusú fûtési megoldás a legkeresettebb. Az eredményekbõl kiderül, hogy a cirkófûtéses lakások kiemelkednek a mezõnybõl, az érdeklõdõk 32 százaléka szeretne ilyen lakást. Második helyen állnak a gázkonvektorral ellátott lakások, a lakáskeresõk 16 százaléka szeretné ezt a megoldást. A távfûtés lakások részesedése pedig 11 százalékos. 

 

Balogh László elmondta: “A lakáskeresõk a cirkófûtést tartják az egyik leggazdaságosabbnak. A gázkonvektoros fûtés népszerûsége pedig azzal magyarázható, hogy jelentõs a garzonlakások iránti kereslet, márpedig ezek nagy részében ez a típus a jellemzõ. A távfûtés magas aránya pedig a panelek népszerûségének köszönhetõ. Érdekes, hogy a viszonylag elterjedt fûtéstípusként ismert házközponti fûtés nem tartozik a legnépszerûbbek közé, a kereséseknek csak a 8 százalékát adja” - mondta a szakember. Utalt arra is, hogy a legkorszerûbb fûtéstípusok, például a hõszivattyús vagy falfûtéses megoldások részesedése viszonylag alacsony, ennek a magyarázata, hogy a szóban forgó lakások jellemzõen a legmagasabb négyzetméterárú ingatlanok közé sorolhatók. 

Érdemes a fûtést korszerûsíteni 

Balogh László szerint a korszerû fûtési megoldások a következõ idõszakban nagyobb teret nyerhetnek, részben azért, mert az állami támogatással igénybe vehetõ lakástakarék-szerzõdésekkel felhalmozott összegbõl, valamint a viszonylag alacsony kamatozású hitelekbõl sokan modernizálhatják a jelenlegi lakásukban lévõ elavult, jelentõs energiafogyasztású rendszereiket. Egy-egy ilyen beruházás pedig megtérülhet, hiszen egyrészt növeli a lakás értékét, másrészt alacsonyabb rezsidíjakat eredményez.