Növénybiztosítások: van még helye a növekedésnek
2018.10.01
Még bõven van tér a növekedésre a növénybiztosítások piacán: az elmúlt évek piacbõvülése, és a károk súlyossága ellenére idén a mûvelt terület kevesebb, mint felére kötöttek biztosítást a gazdák – írja az Agro Napló.

Az idei év szélsõséges idõjárása miatt a tavalyihoz képest valamelyest emelkedik a biztosítókhoz beérkezõ kárbejelentések száma. Idén a viharkárok vitték a prímet: a megszokottnál jelentõsebb volt a nyár eleji viharkár, lényegesen hektikusabb lett az eloszlásuk is. Évtizedek óta jégmentes helyen hullott idén a jég, csapadékhiányos környéken rekord mennyiségû esett, majd egy hónapig semmi. Gyakori káresemény volt az idei szezonban a korai fajták megdõléses kára is, mely azonban általában csak betakarítási nehézséget okozott.

A Groupama Biztosítóhoz érkezett bejelentések alapján közepesen káros évnek ítélik meg 2018-at, mivel a szokatlanul korán, májusban érkezõ viharszezon ellenére szeptember elejéig 2017-hez képest csökkent a bejelentések száma, illetve a jégkár kifizetések aránya is. Ebben azonban az idõjárás nyári enyhülése mellett a jéger rendszer beüzemelésén túl közrejátszhatott az is, hogy a cégnél a 2017-es szigorítások miatt csökkent a cég által biztosított gyümölcsültetvény-terület nagysága. A biztosító szerint egyébként nõtt az általuk biztosított szántóföldek területe, és a leggyakrabban biztosított kultúrák között is a hazánkban termesztett fõbb hazai gabonafélék, ipari növények találhatóak meg elsõsorban. A szerzõdések többsége díjtámogatott volt, melyek szinte mindegyikéhez kötöttek a gazdák önrész mérséklõ, úgynevezett „kiegészítõ” biztosítást is.

A Generali Biztosító szeptember elejéig több mint másfél milliárd forint értékû kárkifizetést teljesített a náluk megkötött közel 2 ezer hagyományos piaci, illetve a több mint 4 ezer díjtámogatott agrárbiztosítás alapján beérkezett kárbejelentésekre. A társaság szerint az augusztusi hõség megszûnésével egyidejûleg ismét nagyobb számban fordultak elõ jégesõk és viharok komoly károkat okozva a betakarítás elõtt álló napraforgókban és almásokban. Összességében azonban a korábbi évek szintjén mozog a kárterhelés. A díjtámogatott szerzõdésekkel a cég által fedezett terület nagysága meghaladta a 400 ezer hektárt, a gazdák pedig elsõsorban a kalászosokra, kukoricára és repcére, illetve a gyümölcsök közül fõleg az almára kötöttek biztosítást.

Az Allianz Biztosítónál is a díjtámogatott növénybiztosítási szerzõdések számának emelkedését tapasztalták, a náluk kötött szerzõdések legnagyobb része már ebbe körbe tartozik. A legjellemzõbb szántóföldi kultúrák mellett az almára, körtére és a csonthéjas gyümölcsökre szerzõdtek idén is a gazdák. És e szerzõdések esetében is elsõsorban a nyári jégesõ és viharkárok miatt emelkedett az agrárkár bejelentések száma az elõzõ év azonos idõszakához képest. Az Allianz szakértõi szerint a jövõben még inkább számítani kell a hirtelen lecsapó, koncentrált, nagy erejû viharokra, amelyek a korábbi évekkel összevetve egyre súlyosabb károkat okoznak. Az idõjárás okozta meglepetések komoly veszélyt jelenthetnek a mezõgazdaságból élõ termelõk pénzügyi biztonságára. Az elõzõ évek tapasztalatai bizonyítják, hogy kár esetén a díjtámogatott növénybiztosítás jelentõs anyagi kompenzációt nyújt, ezért, illetve mivel a piaci adatok szerint mezõgazdasági mûvelés alatt álló területek kevesebb, mint felére kötöttek biztosítást, így van még tér az agrárbiztosítások piacának növekedésére – válaszolta az Agro Napló érdeklõdésére az Allianz.

A Generali szakértõi - elsõsorban a díjtámogatott szerzõdések túlsúlya miatt - enyhe növekedésre látnak esélyt e téren, amit szerintük segít az is, hogy 4-rõl 5 milliárdra nõtt az éves támogatási keret. Persze a folyamatban a gazdák öngondoskodásának további fejlõdése is elengedhetetlen a Groupama meglátása szerint, amit biztosítói oldalról az egyedi biztosítási igények fokozott kiszolgálása is ösztönözhet a jövõben. Ugyanakkor a biztosítók már most is alkalmaznak egyedi díjkedvezményeket, melynek mértéke függ a biztosítani kívánt növénytõl, kockázattól, az aktuális idõjárástól és még sok más tényezõtõl is, s természetesen vizsgálják az „ügyfélértéket” is. Több társaságnál is elõfordul, hogy mezõgazdasági szerzõdések kötésekor kedvezményeket kínálnak, ha az ügyfélnek egyéb biztosításai is vannak az adott cégnél.