Az AXA már az önvezetõ jármûvek biztosításán dolgozik
2018.10.05
A világ leglátogatottabb autós kiállításának, a 2018-as Párizsi Autószalon megnyitójakor jelentette be az AXA, hogy 3 éves partnerségi megállapodást kötött a NAVYA-val, az autonóm jármûpiac egyik vezetõ vállalatával, biztosítási megoldások kidolgozására.

A partnerség keretében az AXA nyújt biztosítást a NAVYA jármûgyártó számára, de testreszabott biztosítási megoldásokat dolgoz ki az üzemeltetõ ügyfelei számára is. Az adatmegosztásnak köszönhetõen az AXA mélyebb ismereteket szerezhet az önvezetõ jármûvekrõl, amely az új biztosítási megoldások kidolgozásához nyújthat segítséget. 

Az önvezetõ jármûvek megjelenésével várhatóan csökkenni fog a balesetek száma, azonban teljesen nem szûnik meg minden kockázat, különösen a közeljövõben, amikor még a félig autonóm, vagy teljesen önvezetõ jármûvek és a hagyományos autók egymás mellett közlekednek majd az utcákon. Ezért mûködik együtt az AXA a NAVYA-val, hogy megfelelõ választ tudjon adni a lehetséges új baleseti helyzetekre. 

2018 júniusában a NAVYA-t választották ki az európai Horizont 2020 projekt hivatalos önvezetõ jármûbeszállítójának. Az EU eddigi legnagyobb kutatási és innovációs programjának célja, hogy nagyszabású autonóm mobilitási kísérleteket folytassanak le több európai nagyvárosban. A NAVYA önvezetõ kisbuszait négy európai városban engedik az utakra: Luxemburgban, Lyonban, Koppenhágában és Genfben.