Mennyit kellene félretenni a nyugodt nyugdíjas évekhez?
2018.10.11
Egy átlagos amerikai munkavállalónak, ha 67 évesen kíván nyugdíjba vonulni, mintegy 20%-kal kell csökkentenie életszínvonalát – derül ki egy friss elemzésbõl.

A jelenlegi megtakarítási tendenciák mellett a munkavállalók felének legalább 70 éves koráig várnia kell a nyugdíjba vonulással ahhoz, hogy pénzügyileg fel tudjon rá készülni – állítja legfrissebb tanulmányában az AON biztosításközvetítõ cég. 

A jelentés szerint egy átlagos amerikai munkavállalónak ahhoz, hogy meglévõ életszínvonalát a nyugdíjas éveiben is fenn tudja tartani, éves fizetésének mintegy 11-szeresét kell félretennie 67 éves korára. Ez a szorzó természetesen nagy szórást mutat a személyes igények függvényében. A megfelelõ megtakarítási szint eléréséhez, az AON becslései szerint egy átlagos munkavállalónak, 25 éves korától fizetése mintegy 16%-át kellene évente félretenni.

Ennek a feltételnek azonban háromból kettõ munkavállaló nem fog tudni eleget tenni, vagyis nem lesz elegendõ forrása ahhoz, hogy életszínvonalát fenn tudja tartani. A munkavállalók éves fizetésüknek mintegy 4-7%-át teszik félre jelenleg. 

A tanulmány szerint az 50 évesnél idõsebb munkavállalók nagyjából fele rendelkezik elegendõ megtakarítással ahhoz, hogy 67 évesen nyugodtan vonuljon nyugdíjba.