Mikor kötelezõ építkezéseknél biztosítást kötni?
2018.10.17
Az idei év elsõ felében 6 517 új lakás épült Magyarországon, 30%-kal több, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint Budapesten és a községekben a növekedés még ennél is nagyobb, mintegy másfélszeres volt. Az új épületben használatba vett lakások 54%-a családi házban, 36%-a többlakásos épületekben, 6,2%-a pedig lakóparkokban található. A lakásépítés fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között, utóbbiaknak hívja fel figyelmét az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó cég, hogy a kivitelezéshez kapcsolódó tevékenységekre vonatkozóan mindenképpen célszerû biztosítást kötni.

Az építõipari cégek és az iparágban egyéb tevékenységet végzõ vállalkozások beruházási és fejlesztési munkálatai sok kockázatot rejtenek magukban. Bármikor hiba csúszhat a számításba, az új ingatlanok tulajdonosainak pedig sok álmatlan éjszakát okozhat, ha kiderül, hogy az álomotthon hemzseg az építési és szerelési hibáktól, és emiatt a költözés inkább gond, mint öröm. Ezen kívül az építkezés során könnyen elõfordulhat akár súlyosabb munkabaleset is, de az is sok kellemetlenséggel járhat, ha például a munkaterületet határoló kerítést kapja fel a szél és rongálja meg a közelben parkoló autókat, szomszédos épületeket. Magyarországon több biztosítótársaságnál is elérhetõ a fenti tevékenységbõl eredõ károk ellen védelmet nyújtó biztosítási módozat.

300 négyzetméter alatt kötelezõ

2017. január 1. óta a 300 négyzetméteres és a kisebb családi házak építésével, tervezésével, kivitelezésével foglalkozó társaságoknak és vállalkozóknak kötelezõ egyszerû bejelentéshez kötött tervezõi, kivitelezõi felelõsségbiztosítással rendelkezniük, amely vonatkozhat a saját maguk, illetve az alvállalkozók által végzett munkafolyamatokra is.

Az ennél nagyobb társasházaknál is sok esetben kötelezõ, de az OVB véleménye szerint minden esetben célszerû a beruházóknak, építési vállalkozóknak építés-szerelésbiztosítást kötniük, hiszen az nemcsak a fentiekhez hasonló felelõsségbiztosítási elemeket tartalmazza, hanem kiterjed az építkezés során használt gépekre, berendezésekre, építõanyagokra is.

Mi lesz a cégvezetõkkel?

A társaságok vagyoni helyzetére nemcsak az esetleges kivitelezõi hibák, az extrém idõjárás vagy az építõanyag-tolvajok jelenthetnek veszélyt, az építõiparban is elõfordulnak hibás vezetõi döntések, amelyek súlyos tízmilliókba is kerülhetnek végül a vállalkozásoknak. Fontos tudni, hogy a vezetõ tisztségviselõk felelõsségbiztosítása nem helyettesítheti a fent említett biztosításokat, az kizárólag a vezetõi tevékenységgel, vezetõi minõségben hozott döntésekkel kapcsolatban felmerülõ jogos károk fedezetére, illetve a jogtalan igények elhárítására vonatkozik.
„Elõfordult már, hogy a cégvezetõ hibás döntései miatt vált fizetõképtelenné egy építõipari vállalat. A bíróság az építtetõ hitelezõknek ítélt meg jelentõs kártérítést, a vezetõ tisztségviselõk felelõsségbiztosítása pedig fedezte a „vétkes” ügyvezetõ jogi védekezésének költségeit és a megítélt kártérítés összegét is – mondta el Póth Viktor, az OVB Vermögensberatung Kft. üzletfejlesztési igazgatója.”

Az építõipari cégeket is beleértve az OVB Magyarország felhívja valamennyi vállalkozás figyelmét, hogy bármilyen tevékenységet folytatnak, a biztosításuk évfordulója jellemzõen a novembertõl márciusig tartó idõszakban esedékes. A szerzõdéseket az esetleges díj- és biztosítási módozat változások vagy a tevékenységük kiterjesztése miatt is érdemes évente felülvizsgáltatni.