Blockchainnel az élelmiszerbiztonságért
2018.10.25
Az élelmiszer-visszahívások csökkentése érdekében a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi cége blockchain technológia használatára szánta el magát, hogy megkönnyítse a szennyezett élelmiszerek forrásfelderítését.

Évente több milliárd dollárnyi kárt okoznak az egyre nagyobb számú élelmiszer-visszahívások nem csak a Walmart, de az egész élelmiszeriparág számára. Az amerikai a Járványkezelési- és Megelõzési Központ (CDC) jelentése szerint az élelmiszer-eredetû megbetegedések, mint például a szalmonella, a lisztéria, vagy az e-coli évente több mint 128 ezer kórházi kezelést és 3000 halálesetet okoznak. Az amerikai élelmiszergyártó vállalatok szövetsége szerint az elmúlt öt évben a cégek több mint felét érintette élelmiszer-visszahívás. Sokan úgy vélik, hogy ez lehet a legnagyobb kockázat az iparág jövedelmezõségére nézve. 

Mivel a kiskereskedõk és beszállítók nem mindig tudják pontosan nyomon követni az összes élelmiszer forrását, egy-egy visszahívás gyakran az összes gyanús terméket érinti. A gazdaságok, feldolgozóüzemek és fogalmazók saját leltár-rendszereiket használják, ami korlátozza a kommunikációt és a nyomon követhetõséget. Amikor az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal idén szeptemberben új szabályokat hozott az élelemiszer-visszahívásokkal kapcsolatban, azt is elismerte, hogy igen komoly kihívást jelent az élelmiszerek nyomon követése az ellátási láncban. 

Szakértõk szerint a blockchain jelentõsen megkönnyítené az egyes termékek eredetének beazonosítását, így gyorsabban lehetne reagálni a visszahívásokra. A Bitcoin mögötti technológia tulajdonképpen egy osztott fõkönyv, amely lehetõvé teszi valamennyi fél számára az információk tárolását és megosztását úgy, hogy azt utólag egyetlen fél sem módosíthatja. 

A Walmart szeptemberben jelentette be, hogy az év végéig a neki beszállító 100 gazdaság mindegyikének csatlakoznia kell blockchain alapú élelmiszer-nyomkövetõ rendszeréhez. Jelenleg ugyanis gyakran egy hétig is eltart, mire a kereskedõcég csapata a számtalan papír alapú fõkönyvbõl kideríti, hogy egy-egy termék honnan származik. 

A kereskedõóriás még tavaly augusztusban indított egy pilot projektet az IBM-mel közösen, melyben a Kroger, a Nestle, a Tyson Foods és a Dole beszállítók vettek részt. A rendszer tesztelésekor egy csomag mangó származási helyének kiderítése mindössze 2 másodpercet igényelt, ami a régi rendszerben akár egy hétig is eltartott volna. 

A blockchain rendszerben ráadásul a fogyasztókkal is meg lehet osztani bizonyos információkat. A jövõben a vásárlók egy zacskó salátáról egy pillanat alatt kideríthetik, hogy érintett-e egy visszahívásban, vagy sem. 

A biztosítás itt is segíthet

A szennyezett termékek visszahívásának logisztikai költségei, a megsemmisítési költségek, de vásárlók bizalmának visszaszerzése is komoly pénzügyi terhet jelent bármilyen vállalkozás számára, legyen szó akár gyártóról, feldolgozóról vagy forgalmazóról. 

A piacon elérhetõek olyan biztosítások élelmiszeripari cégek számára, amely kiterjed a termékvisszahívások költségeire, az üzemszünet veszteségekre, az újrapótlási- és rehabilitációs költségekre, de akár válságkezelõi tanácsadással is segítik a biztosítók ügyfeleiket.