Fél éve mûködik az MNB fintech platformja
2018.10.31
Fél évnyi mûködés után immár tucatnyi fintech innovációs kezdeményezés kapcsán dolgozik együtt az MNB fintech cégekkel és pénzügyi intézményekkel. A digitális pénzügyi megoldások térhódítását jelzi, hogy jövõre a világ egyik újabb vezetõ mobil- és online fizetési platformja kezd szolgáltatni itthon - közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által bõ fél éve elindított Pénzügyi Innovációs Platformhoz (Innovation Hub) mostanáig 12 szabályozói támogatási megkeresés érkezett. Ezek mintegy egyharmada esetében már jegybanki felügyeleti engedéllyel tevékenykedõ, „klasszikus” pénzügyi intézmények, míg kétharmaduknál fintech vállalkozások kértek jegybanki iránymutatást a tervezett újításaikkal kapcsolatban felmerülõ pénzügyi tárgyú jogi kérdések tisztázására.

A pénzügyi, biztosítási és a tõkepiaci szektort egyaránt érintõ új fintech kezdeményezések egyebek között az ügyfelekkel való hatékonyabb, egyszerûbb kapcsolattartásban, illetve a pénzügyi tranzakciókhoz kapcsolódó belsõ folyamatokban eredményezhetnek digitális fordulatot itthon – akár már a közeli jövõben.

A közelmúlt fintech fejlesztéseire jó példa, hogy – az UniCredit Bank és az Alipay a napokban kötött megállapodásának köszönhetõen – az eddigi mobilfizetési megoldások mellett a jövõ évtõl a világ egyik újabb vezetõ mobil- és online fizetési platformja válik elérhetõvé Magyarországon az ide látogató kínai állampolgároknak. Az MNB üdvözöl minden ehhez hasonló, szabályozott keretek között bevezetendõ, az innovációt elõmozdító, de a piaci szereplõk és a fogyasztók biztonságát egyaránt garantáló fintech kezdeményezést.

Az MNB 2018. március 20-án – a pénzügyi intézményeknél és a fintech cégeknél végzett felmérést követõen – a közép-kelet-európai régióban elsõként indította el Innovation Hubját. Ez szabályozói támogató szerepén túl egyúttal információs tárházként (a fintech fejlesztésekhez kötõdõ, már kialakított szabályozói, felügyelési elvárások áttekinthetõ bemutatására), kommunikációs platformként (a teljes fintech ökoszisztéma számára az információmegosztásra), illetve nemzetközi kooperációs platformként (a téma kapcsán aktív, tapasztalatokkal rendelkezõ külföldi társhatóságokkal való kapcsolatfelvételre) is szolgál. Utóbbi kapcsán az MNB az elmúlt hónapokban többek közt a francia, lengyel, litván és német pénzügyi felügyeleti hatóságokkal kezdte meg az egyeztetési folyamatot a fintech fejlesztések ösztönzésének nemzetközi szintû koordinálásáról.

A fintech megoldások révén javítható a pénzügyi szektor költséghatékonysága és versenyképessége. Az innováción keresztül történõ hatékonyságnövekedés pozitívan hathat a pénzügyi stabilitásra, az intézmények mûködésére, s a pénzügyi termékek, szolgáltatások felhasználói számára is elõnyökkel járhatnak. Így érdemben támogathatja a fenntartható gazdasági felzárkózást is.

A digitális pénzügyi fejlesztések ösztönzésének további lépése lehet egy Innovációs Pénzügyi Tesztkörnyezet (Regulatory Sandbox) kialakítása. Ennek keretei között az innovatív megoldással rendelkezõ intézmények meghatározott ideig és korlátozott számú ügyfelet kiszolgálva tudják tesztelni szolgáltatásaikat, konstrukcióikat úgy, hogy ezalatt idõlegesen felmentést kapnak egyes szabályozói elõírások teljesítése alól. A tesztidõszak lezárultával a versenyképes ötletek széles körû alkalmazásához természetesen továbbra is szükség lesz a jogszabályi és felügyelési elvárások teljesítésére.