Egyre problémásabb a vevõknek a lakásdrágulás
2018.11.05
A legfrissebb hivatalos adatok szerint továbbra is tart a drágulás és a forgalomélénkülés az ingatlanpiacon. A vevõk ehhez alkalmazkodnak, emiatt az olcsóbb, kevésbé frekventált városrészekben lévõ lakások iránt megnõtt a kereslet. Budapesten például az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint októberben az egy lakáshirdetésre jutó érdeklõdések száma a XXII., XXI., XX., XVII., és a XV. kerületekben volt a legmagasabb.

Átalakulóban van a lakáspiac a legfrissebb adatok szerint, a változás a keresletben, az árak emelkedésében és a területi eloszlásban egyszerre érhetõ tetten - derül ki az ingatlan.com saját adatokon és a KSH legfrissebb számain alapuló átfogó elemzésébõl. Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje azt mondta: “A legfrissebb adatok alapján látszik, hogy a kereslet eltolódott az olcsóbb lakások felé, emellett a lakások drágulása és a forgalom élénkülése is kitart. Ebbõl az következik, hogy bár nem csökken a vevõk száma a piacon, mégis egyre nehezebben tudnak lépést tartani az árak emelkedésével. Ez leginkább a fõvárosra és a vidéki nagyvárosokra jellemzõ, amelyek továbbra is a gerincét adják a lakáspiaci forgalomnak”.

Megtalálták a külsõ kerületeket

Az ingatlan.com elemzése egyértelmûen azt mutatja, hogy Budapesten és a nagyvárosokban a külsõ kerületek népszerûsége megnõtt. A fõvárosban például az egy lakáshirdetésre jutó érdeklõdések alapján a XXII., XXI., XX., XVII., XV. kerületi lakások iránt volt a legnagyobb a kereslet október elején, ezekben a városrészekben bõven a fõvárosi átlag feletti volt az érdeklõdés. Szintén az átlag feletti népszerûségnek örvend a XI. kerület, amely szinte korábban is felkapott volt, de a korábbi években nagy kereslettel rendelkezõ XIII., VIII., VI. kerületben már az átlag alatti érdeklõdést mért az ingatlan.com. Mindez az árak szintjén úgy néz ki, hogy az októberben az egyik legnépszerûbb csepeli használt lakások átlagos négyzeméterára egy év alatt ugyan 27 százalékkal nõtt, de a 427 ezer forintos kínálati ár még mindig kifejezetten alacsonynak mondható, például a IX., VI. vagy VII. kerület 700 ezer forint körüli négyzetméterárával. 


Szintén jelentõs, 40, illetve 36 százalékos áremelkedés látható a X. és XV. kerületi lakások négyzetméterárában a kínálati piacon, de így is alig több mint 500 ezer forintnál járnak. Balogh László szerint Budapest mellett a vidéki nagyvárosokra is igaz ez a tendencia, a korábban legkeresettebb, legdrágább városrészek helyett az olcsóbbak felé fordulnak a vevõk.

Élénkül a piac, nem szûnik a drágulás

A lakásdrágulás üteme új erõre kapott 2018-ban a legfrissebb hivatalos adatok szerint is - mutat rá az ingatlan.com elemzése a KSH-adatokat idézve. Az év elsõ felében a lakások áremelkedése 8,2 százalék volt, szemben a 2017 egészére vonatkozó 5,9 százalékos drágulással. Az új lakásoknál 7,6 százalékos drágulást mutat a hivatalos statisztika, szemben a múlt év egészére jellemzõ 6 százalékos áremelkedéssel. A lakáspiaci forgalom tovább élénkült, az elsõ félévben 59 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, ami 7 százalékos emelkedésnek felel meg.