Enyhén nõtt a lakáshitelek hitelköltsége szeptemberben
2018.11.05
2018. szeptemberben a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója enyhén emelkedett, míg a személyi hitelek hitelköltsége csökkent. Az új szerzõdések szezonálisan igazított értéke a lakáscélú hitelek esetében kismértékben emelkedett az elõzõ hónaphoz képest, míg a személyi hiteleknél kisebb mérséklõdés volt tapasztalható. A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott 1 millió euro érték alatti hitelek esetében a kamatlábak növekedése, míg az 1 millió euro érték felettiek esetében a kamatlábak csökkenése volt megfigyelhetõ - olvasható az MNB közleményében.

2018. szeptemberben a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója összességében kismértékben emelkedett. A szeptemberben kötött új lakáscélú hitelek kamatfixálásának átlagos hossza 81,5 hónap volt, míg csak az éven túl rögzített kamatozású hiteleket vizsgálva ez az érték 94,1 hónap volt. A szabad felhasználású jelzáloghitelek hitelköltség mutatója az elõzõ havi szinten maradt, míg a személyi hiteleké csökkent. 

Az új szerzõdések szezonálisan igazított értéke a lakáscélú hitelek esetében növekedett augusztushoz képest, a személyi hiteleknél csökkenést mutat, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetén azonos szinten maradt. A háztartások forint- és eurobetéteinek átlagos kamatlába csekély mértékben csökkent. Az új szerzõdések szezonálisan igazított értéke a forint- és eurobetétek esetében kisebb mértékben emelkedett.

A nem pénzügyi vállalatok 1 millió euro érték alatti forint- és eurohiteleinek átlagos kamatlába növekedett. Az 1 millió euro érték feletti kategóriában a forint és eurohitelek kamatlába esetén csökkenés volt megfigyelhetõ. 

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek szezonálisan igazított új szerzõdéses értéke esetén az 1 millió euro érték alatti kategóriában nem változott az elõzõ hónaphoz képest, míg az 1 millió euro érték feletti kategóriában emelkedés tapasztalható. Az eurohitelek esetében az 1 millió euro érték alatti kategóriában csekély mérséklõdés, míg az 1 millió euro érték feletti kategóriában nagyobb csökkenés figyelhetõ meg az új szerzõdések szezonálisan igazított értékében. A nem pénzügyi vállalatok forint- és eurobetéteinek átlagos kamatlába enyhén nõtt. 

A nem pénzügyi vállalatok forintbetéteinek szezonálisan igazított új szerzõdéses értéke esetében nagyobb csökkenés, míg az eurobetéteknél kisebb mérséklõdés volt megfigyelhetõ.