A végtörlesztés rontja a biztosítók helyzetét
2012.01.04
Az egyszeri díjas életbiztosítások visszaesése mellett a végtörlesztés miatti biztosítás visszavásárlás is rontja az idén a biztosítók helyzetét, ugyanakkor a végtörlesztésnek lehet egy pozitív hozadéka is: a havi törlesztõ részlet felszabadul, és annak egy része életbiztosítási megtakarítássá válhat - közölte a K&H Biztosító kedden az MTI-vel.

A cég közleménye szerint a magyar piac életbiztosítási díjtartaléka - az életbiztosítások mögött lévõ befektetett összeg - 1.600 milliárd forintot tesz ki, 2010 végétõl - enyhén ugyan, de - csökken. A csökkenés oka a már említett egyszeri díjas életbiztosítások visszaesése és a végtörlesztés miatti visszavásárlás. A végtörlesztésnek azonban lehet egy pozitív hozadéka is: a havi törlesztõ részlet felszabadul, és annak egy része életbiztosítási megtakarítássá válhat.

Az uniós szabályok szerint ez év végéig meg kell szüntetni az életbiztosítások díjainál a nõk és a férfiak közti megkülönböztetést. Ez növelni fogja a nõk által kötött kockázati - halálesetre szóló - biztosítások díjait.
Ilyen például a hitelfedezeti életbiztosítás is, amely alapján a hitelfelvevõ halálával a biztosító fizeti vissza a hitelt a banknak. Miután a nõk tovább élnek a férfiaknál, õk az idén még olcsóbban jutnak az ilyen jellegû életbiztosításokhoz.

A nem életbiztosításokból származó díjbevétel a K&H Biztosító szerint tovább csökken ebben az évben. A múlt évi kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítási (kgfb) kampány tovább ejtette az árakat. Miután a biztosítók igyekeztek összekapcsolni a kgfb-t a casco-val, ez utóbbi átlagdíja is esni fog. A lakásbiztosításoknál is egyre erõteljesebb díjverseny kezd kibontakozni, fõleg az internetes kalkulátorok, és az online értékesítés miatt.

Mivel a lakosság jövedelmi helyzete nem javul a közeljövõben, így a lakásépítés, lakásvásárlás, gépjármû értékesítés továbbra is alacsony szinten marad, és nem hoz új ügyfeleket ezekrõl a részpiacokról sem a K&H Biztosító prognózisa szerint.