Óriási károkat okozott az extrém idõjárás Olaszországban
2018.11.07
Legalább egymilliárd eurós veszteséget okozott egyedül Veneto régióban a múlt heti extrém idõjárás, amikor Velencét az évtized legsúlyosabb árvize sújtotta.

Egy nap alatt 20 évet öregedett a bazilika, és ez talán még optimista vélekedés – nyilatkozta Carlo Alberto Tesserin, a Szent Márk-székesegyház felelõs igazgatója. A Nikopeia (Gyõzedelmes) Madonna oltára elõtti ezer éves márványburkolat jelentõs része víz alá került, de a keresztelõkápolnát, és a Zen-kápolnát is elárasztotta a víz – idézi Tesserint a CNN.

A több mint 170 km/órás szél, és a jelentõs esõ az ország egyes részein igen komoly pusztítást végzett, ami a velencei árvizek mellett, földcsuszamlásokat is okozott, falvakat vágva el a külvilágtól. Valójában egész Olaszországban rendkívüli idõjárási viszonyokat, teljesen rendellenes jelenségeket tapasztaltak. Kidõlt fák emberek halálát, és súlyos anyagi károkat okoztak jármûvekben, épületekben. Rómában az erõs viharok közlekedési káoszt, az alacsonyabban fekvõ városrészekben pedig árvizeket okoztak. A tornádó-szerû viharok 10 méternél magasabb hullámokat okoztak, átszakítva a gátat az észak-olaszországi Rapallo kikötõjében, több száz jachtot megrongálva. Szicíliában a súlyos viharban 9 ember halt meg egy házban, miután egy folyó kilépett medrébõl. 

Összességében az idõszak során jelentkezõ extrém idõjárási események mintegy 29 ember életét követelték Olaszországban. A belügyminisztérium 285 millió dollárt különített el a súlyosan érintett északi területek megsegítésére. Matteo Salvini szerint mintegy 40-45 milliárd dollárba kerülne megvédeni Olaszországot a hasonló jövõbeli események ellen – írja a Reuters.