Nehéz év vár a biztosítókra – megismétlõdik 2008?
2012.01.04
A korábbi várakozásoknak megfelelõen 2011 is nehéz év volt a biztosítók számára és a jövõ évre sem sokkal derûsebbek a kilátások a K&H Biztosító vezetõinek piaci elõrejelzése szerint: a díjbevételek további jelentõs csökkenése várható a gépjármû-biztosítások esetében, míg a vagyonbiztosítások csak az inflációt el nem érõ mértékben növekednek. Nem-élet oldalon az online értékesítési megoldások további térnyerésére lehet számítani.

Kgfb – 10 százalékot is zsugorodhat a piac

Az eddigi kampányadatok alapján a díjbevételek további erõteljes zsugorodása látható a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás esetében. Az alkalmazott keresztértékesítési kedvezmények miatt hasonló csökkenés várható a Casco esetében is, de a lakásbiztosításoknál is egyre erõteljesebb díjverseny kezd kibontakozni. Mivel a lakosság jövedelmi helyzete elõreláthatóan nem javul a közeljövõben, így a lakásépítés, lakásvásárlás, gépjármû értékesítés továbbra is alacsony szinten marad.

Az idén novemberi kampányban körülbelül 800 ezer ügyfél kötött új szerzõdést, jelentõs részük saját biztosítójához szerzõdött vissza. A díjak az eddigi tapasztalatok alapján 15-20 százalékkal is csökkenhettek, s ez alapján piaci szinten 2012-ben akár egy 10 százalékos piaci zsugorodás is bekövetkezhet.

Életbiztosítások – mit hoz az idei év?

Az életbiztosítási piacot továbbra is a megtakarítási termékek dominálják. „A szektor által kezelt vagyon 2011. évi alakulása kísértetiesen emlékeztet 2008-ra. Ebben a csökkenésben szerepet játszik a tõkepiacok gyenge teljesítménye, valamint az, hogy az egyszeri díjas biztosítások értékesítése a 2008 végi, 2009 eleji szintre esett vissza. A visszavásárlások volumenét 2011 utolsó és 2012 elsõ negyedévében bizonyosan növelte, növelni fogja a végtörlesztés, amely tovább csökkenti az ügyfelek megtakarítását.” – mondta el Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítási üzletágának vezetõje. A végtörlesztéseknek azonban egy kedvezõ hozadéka is felmerülhet: a végtörlesztést követõen nõhet az öngondoskodás, az eddigi havi törlesztõ részlet egy része ugyanis a rendszeres megtakarítás alapját képezheti.

Ezek az új szerzõdések szinten tarthatják a rendszeres új szerzések volumenét. A rendszeres új szerzések szegmensében a szektornak 2011-ben sikerült elõrelépnie. Összességében a 2011. évi új szerzések következõ évre áthúzódó hatása miatt a rendszeres díjas életbiztosítások díjbevétele 2012-ben néhány százalékkal meghaladhatja a 2011. évit. Az egyszeri díjas díjbevétel esetében ugyanakkor legfeljebb stagnálás várható. 2012-ben a visszavásárlások és a lejáratok volumene várhatóan meghaladja majd a szektor díjbevételét, így a kezelt vagyon szinten maradásához a kedvezõ tõkepiaci folyamatok is szükségesek.

Az életbiztosítási szektornak - a jogszabályok jelenlegi állása szerint - 2012 decemberéig meg kell szüntetnie a férfiak és nõk közötti biztosítási díjban történõ megkülönböztetést (gender direktíva). Az új díjszabások a kockázati termékek esetében a nõkre vonatkozóan várhatóan díjemelést eredményeznek. Másképp fogalmazva: több mint valószínû, hogy a hölgyek soha többet nem köthetnek olyan kedvezõ díjon kockázati életbiztosítást, mint 2012-ben – tette hozzá Kuruc Péter.

Mind az élet, mind a nem élet szegmens jövedelmezõségére negatív hatást gyakorol az általános forgalmi adó emelkedése, hiszen ez közvetlenül csökkenti a profitot. A postai költségek jelentõs emelkedése pedig elõtérbe helyezi az elektronikus megoldásokat, hiszen a szektorban a vonatkozó jogszabályok szigorú írásbeliséget írnak elõ. A várhatóan nehéz makrogazdasági környezet 2012-ben is minden területre kiterjedõ, további szigorú költséggazdálkodást követel meg a szektor szereplõitõl.