Százmilliárdokról kell dönteni az év végéig a számlatulajdonosoknak
2018.11.15
Többszáz milliárd forint sorsáról dönthetnek az év végéig a 2013-ban nyitott tartós befektetési számlák (TBSZ) tulajdonosai, miután december 31-ével lejár ezeknek a megtakarításoknak az ötéves tartási ideje. Az NN Biztosító szerint a felszabaduló pénzeszközök jelentõs részét egyéb hosszú távú megtakarítási formákba – köztük nyugdíjbiztosításokba – fektetheti majd be a lakosság.

A teljes lakossági megtakarítási piac szempontjából fontos határidõ jár le december 31-én: eddig az idõpontig kell nyilatkozniuk azoknak a tartós befektetési számla-tulajdonosoknak, akik 2013 folyamán kötöttek szerzõdést, hogy mit kívánnak kezdeni pénzükkel – hívja fel a figyelmet az NN Biztosító. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint* 2013-ban kiemelkedõen sok, összesen mintegy 111 ezer TBSZ-szerzõdést kötöttek. 

„A szerzõdéskötési hullámot vélhetõleg a 2013. augusztus 1-jétõl érvénybe lépett adóváltozások motiválták leginkább, amelyek értelmében már 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO) is terhelte a TBSZ-ek hozamát, ha számlatulajdonos már az elsõ három évben megszüntette a számlát. Ennek megfelelõen a nyári hónapokban, közvetlenül az augusztusi határidõt megelõzõen mintegy 45 500 TBSZ-szerzõdés született. Mivel ezeknek az összértéke már 2013 végén meghaladta a 600 milliárd forintot, fontos kérdés, hogy felhasználják vagy épp más megtakarításba forgatják-e ezeket az összegeket” – emelte ki Czene Árpád, az NN Biztosító termékfejlesztési vezetõje.

Czene Árpád arra is kitért, hogy a mostani határidõ kapcsán érintettek megtakarítási döntéseiben különösen jelentõs szerepet játszhatnak az elérhetõ adójóváírások. „A 2013 nyarán tapasztalt TBSZ-kötési hullámból kiindulva arra következtethetünk, hogy a 3 éven belüli megszûntetés esetén felmerülõ 6 százalékos adóteher elkerülése – amelyet ráadásul nem is a teljes tõkébõl, hanem a hozamból számítottak – erõs motivációt jelenthetett az ekkor szerzõdõ ügyfelek számára. Ez alapján ez a célcsoport vélhetõleg igen érzékeny a különféle adóváltozásokra. Emellett, mivel egy több évre szóló megtakarításba vágtak bele 2013-ban, szintén jellemzõ lehet rájuk az átlagosnál magasabb pénzügyi tudatosság, és hogy 1-2 évnél hosszabb távú megtakarításokra is hajlandóak elkötelezni magukat” – mondta Czene Árpád.

A pénzüket újra befektetõk között így sokan dönthetnek úgy, hogy valamilyen más, hosszú távú, adókedvezmény mellett igényelhetõ megtakarításba fektetik felszabaduló pénzüket. Ilyen megtakarítás típus a nyugdíjbiztosítás is, amellyel jelenleg az adott évben az alapbiztosításra befizetett díj 20 százalékának megfelelõ, évente legfeljebb 130 ezer forintos adójóváírás érhetõ el, az SZJA törvényben meghatározottak szerint. 

Hogy milyen idõtávon milyen célokra takarít meg a magyar lakosság, az NN Biztosító legfrissebb, a megtakarítási, illetve nyugdíjcélú megtakarítási attitûdöket felmérõ reprezentatív kutatása** is kitért. A felmérés szerint az aktívkorú lakosság két-ötéves idõtávon jellemzõen a vállalkozásindításra, saját esküvõ megrendezésére, illetve meglévõ hitel törlesztésére takarékoskodik. Hat-tízéves távon a gyermekek életkezdésének támogatása és a lakásvásárlás jelenik meg célként, míg ennél hosszabb távon a tartalékképzésre, a folyamatos megtakarításra tolódik el a fókusz.