Jobb hagyni, hogy a gyerekek minél tovább higgyenek a Mikulásban
2018.12.05
A magyar szülõk 71 százaléka jobbnak tartja, hogy gyermeke higgyen a Mikulásban és a hasonló mitikus, mesés figurákban – derül ki az NN Biztosító reprezentatív felmérésébõl. Leginkább a magasabb végzettségû és rendszeresen megtakarító szülõk vélekednek így: õk az átlagosnál is jobban igyekeznek támogatni gyermekük képzeletvilágát, hogy minél tovább higgyenek a különféle mesés lényekben.

Összesen a szülõk 71 százaléka vélekedik így, és próbálja támogatni gyermeke képzeletvilágát. Ezzel szemben csupán 11 százalék mondja azt, hogy egyáltalán nem, és 18 százalék, hogy inkább nem ért ezzel egyet. Szerintük nem jó, ha a gyerekeket olyan tévhitekben ringatjuk, minthogy létezik a fogtündér vagy épp a Mikulás. 

Érdekes módon a vagyoni helyzet és a végzettség is szerepet játszik abban, hogy a szülõ mennyire tartja fontosnak, hogy gyermeke higgyen a mesevilágban. A felmérés szerint az átlagosnál is inkább támogatják ebben gyereküket azok, akik magasabb végzettséggel rendelkeznek és rendszeresen tesznek félre legalább 30 ezer forintot havi jövedelmükbõl.

„Nem meglepõ módon azok a szülõk a legaktívabbak, akiknek van 3-6 év közti gyermekük: közülük majdnem 80 százalék szeretné, ha gyermeke hinne a Mikulásban és más meselényekben” – mondta Nemes-Szabó Zsuzsanna, az NN Biztosító márka- és marketingkommunikációs vezetõje. Szerinte számos oka lehet, hogy a legtöbb szülõ hangsúlyt fektet a gyermeki képzeletre: ilyen például a kreativitás fejlõdése vagy épp a boldogság, amit egy jó mese nyújthat. 

Az eredmények arra is rámutatnak, hogy a szülõk 73 százaléka fontosnak érzi, hogy gyermeke továbbtanuljon, és 81 százalék szeretné, hogy gyermeke minél hamarabb önálló legyen. Ezen a téren azonban van még tér a fejlõdésre, hiszen mindössze a családok felének van olyan megtakarítása, amellyel kifejezetten a gyermekét szeretné támogatni. Ebben nyújthat segítséget az NN Biztosító Életkapu programja, amely a felsõoktatással kapcsolatos kiadások fedezésében is fontos támogatást jelenthet. A tudatos felkészülést segítõ megoldás minden fontosabb élethelyzetben jól jöhet, legyen szó nem állami finanszírozású oktatásról, az elsõ lakás vásárlásának támogatásáról vagy gyermekeink álmainak megvalósításáról.