Télen két keréken: ezeket tanácsolják a vezetéstechnikai szakemberek
2018.12.15
A tél eddig kegyes volt a két keréken közlekedõkkel, a hétvégétõl azonban jobb, ha otthon hagyjuk ezeket a jármûveket. A fanatikus motorosok, robogósok és kerékpárosok azonban valószínûleg egész télen használják majd jármûvüket. A Groupama Biztosító számukra gyûjtött össze néhány hasznos tanácsot a Groupama Tanpálya motoros vezetéstechnikai instruktorainak segítségével, hogy baleset nélkül vészelhessék át a telet.

Téliesíteni nemcsak a négykerekû jármûveket kell

Az alapvetõ kiegészítõk, mint a kesztyû, a vízhatlan cipõ és a derékmelegítõ mellett érdemes kézzsákot, lábtakarót és túraplexit is beszerezni. Nagyobb kiadással jár, de sok segítséget jelenthet motorokon az ülés- és a markolatfûtés, vagy akár a fûthetõ ruházat. Minél jobban átfázunk, annál veszélyesebbé válik ugyanis a téli kétkerekûzés. Ennek oka, hogy éppen, amikor a szokottnál is fokozottabb figyelemre lenne szükség, kevésbé tudunk a forgalmi helyzetekre koncentrálni, mozdulataink nehézkesebbé válnak, így a reakcióidõnk értékes tizedmásodpercekkel nõhet.

Mindemellett elengedhetetlen a láthatóságot segítõ élénk színû sisak és kabát, bizonyított ugyanis, hogy segítségükkel akár már 300 méterrel hamarabb észre lehet venni a közlekedõt.

Természetesen nem csak autók esetében fontos az abroncscsere: ha biciklire még nem is, motorokra már elérhetõek téli gumik. Kissé hidegebb, esõs idõben segíthetnek, de havas utakon való közlekedésre ezek sem teszik alkalmassá a jármûveket. Ha egy autó kicsit megcsúszik, még lehet korrigálni, egy kétkerekûnél a jégen csúszás szinte kivédhetetlenül eséshez vezet. Tapasztalataink szerint ilyen esetekben nagy a valószínûsége a lábsérülésnek, a motorosok esetében 70-75%-os ennek a valószínûsége – mondták el a Groupama Tanpálya instruktorai. A balesetek elkerüléséhez a motorok és kerékpárok esetében is kerülni kell a hirtelen pedál- és kormánymozdulatokat. A fékezést a megszokottnál hamarabb kell megkezdeni, a jármûvet pedig finomabban dönteni, nagyobb íven, és kisebb sebességgel kigyorsítani a kanyarokból

Ha mégis megtörténik a baj?

A motorkerékpárok kötelezõ felelõsség és casco biztosításával szemben kevésbé köztudott, hogy kerékpárosok számára is létezik biztosítás. Akár egy lakásbiztosítással is elérhetõ a biztosítási védelem, hiszen a lakásbiztosítások általában kiterjednek az egy háztartásban élõk kerékpáros baleseteire is, illetve a csomagnak része lehet olyan felelõsségbiztosítás is, amely fizeti a kerékpár használójaként másoknak okozott károkat. Arról végképp kevesen tudnak, pedig télen nagyon hasznos, hogy akár olyan kiegészítõ biztosítás is létezik lakásbiztosításhoz, amely közlekedési baleset esetén megtéríti a kerékpár törésének, vagy más károsodásának helyreállítási vagy pótlási költségeit is.