A magyar Groupama irányítja a szlovák biztosítási tevékenységet!
2012.01.06
A Groupama Csoport a Groupama Garancia Biztosító 2009 márciusa óta nyújtott teljesítménye alapján úgy döntött, hogy szlovák biztosítási tevékenysége irányítását is a magyar leányvállalatra bízza. Az átalakítás elsõ lépéseként a Groupama Garancia Biztosító fióktelepet alapított Szlovákiában, mely megvásárolta a Groupama ¾ivotná pois»ovòa, a.s.-t és a Groupama pois»ovòa, a.s.-t, a Groupama SA. szlovák élet- és nem-életbiztosítási leányvállalatait.

Az adásvételi szerzõdés 2012. január 1-jei hatálybalépésével egyidejûleg a szlovák szerzõdéses állomány is átruházásra került a magyar fióktelepre. A mûködés és az irányítás új modellje azon kívül, hogy a költségek szempontjából hatékonyabb, illetve a szolgáltatás- és termékkínálat szempontjából innovatívabb mûködést céloz meg, elérhetõvé teszi a szlovák ügyfelek részére is a hazánkban már bevezetett sikeres termékeket és szolgáltatásokat.

A Groupama Garancia Biztosító 2009. április 1-jén a Groupama Biztosító és az OTP Garancia Biztosító fúziójával alakult meg Magyarországon. A két társaság fúzióját követõen a Groupama Garancia Biztosító komoly, a mûködése racionalizálását és az üzleti hálózata hatékonyabbá tételét célzó reformokat hajtott végre, emelte szolgáltatási színvonalát és szolgáltatási kínálatát. 2010-ben a Csoporthoz történõ csatlakozást elõsegítõ integrációs terv utolsó teendõi is sikeresen megvalósultak. A társaság 2011-ben tovább erõsítette pozícióját, 2011. I-III. negyedévi díjbevételei alapján mind az élet- (34,3 milliárd Ft), mind a nem-életbiztosítási (33,2 milliárd Ft) piac harmadik legnagyobb szereplõjének számít, 10,84 százalékos összpiaci részesedéssel.

Az átalakítás következtében a szlovák élet- és nem-életbiztosítási leányvállalatok a Groupama Garancia Biztosító által 2011.10.19-én alapított fióktelep tulajdonába kerültek. Az európai biztosítási csoport leányvállalata a szlovákiai és a magyar piacon együtt így már 16 millió ügyfél számára kínálja szolgáltatásait. A szlovák gyakorlatot a magyar tapasztalatokkal folytatva fokozatosan olyan új, innovatív termékpalettával áll majd ügyfelei rendelkezésére, melyek már Magyarországon is nagy sikert arattak.

Az új szervezési és irányítási modell a költségek szempontjából is hatékonyabb mûködést céloz meg, továbbá a jövõben nagyobb szinergiát biztosít a két ország és a Groupama Csoport között. Az új vállalati egység létrehozásával, melynek célja még közelebb kerülni az ügyfeleihez, a mûködési hatékonyság növelésével, illetve a kínált termékek frissítése révén, a Groupama Garancia pois»ovòa, a.s. más tagállambeli biztosító fióktelepe arra törekszik, hogy a szlovák biztosítási piacon is megerõsítse pozícióját.

A Groupama Garancia Biztosító olyan, Magyarországon már sikeresen értékesített termékek bevezetését tartja stratégiai fontosságúnak a szlovák biztosítási piacon, mint például a 2012 elejére megújuló lakásbiztosítása, az új unit-linked életbiztosítása, a kis- és középvállalkozói vagyonbiztosítása, illetve a gépjármû-biztosításai. Értékesítési csatornái közül, melyek alapvetõen saját hálózatára, alkuszpartnereire, valamint az OTP Bank szlovákiai fiókhálózatára épülnek, a jövõben elsõsorban az utóbbiak erõsítését tûzte ki célul.

A Groupama szlovák cége a helyi biztosítási piacon a ma még csak csekély – 0,36 százalékos nem-élet-, valamint 0,06 százalékos életbiztosítási piaci részesedéssel rendelkezik.

„Büszkék vagyunk arra, hogy anyavállalatunk elismeri a magyar leányvállalat által az utóbbi idõkben elért eredményeket, ránk bízva a Groupama szlovákiai tevékenységének irányítását. Biztos vagyok abban, hogy mindenben meg tudunk majd felelni a szlovák ügyfelek elvárásainak, ugyanazt az elkötelezettséget és szolgáltatási színvonalat nyújtva, amelyet Magyarországon már elértünk. Bízom a szlovák munkatársaink képességeiben, amellyel meg tudnak felelni ennek a kihívásnak, és amely révén ugyanolyan sikereket érhetnek el, mint magyar kollégáik a know-how és a bevett szokások megosztása révén, a budapesti központ munkatársainak hathatós segítségével\' – mondta Yann Ménétrier, a Groupama Garancia Biztosító vezérigazgatója.