30 éve nem volt ilyen: megmozdul a maláj biztosítási piac
2012.01.09
A gépjármû-biztosítási ágazat strukturális problémáinak megoldásaként a maláj jegybank különbözõ intézkedéseket jelentett be, a kárrendezési folyamat javítása, valamint a fokozatos díjkorrekció érdekében.

A nyilatkozatban az állt: „annak biztosítása érdekében, hogy a lakosság méltányos díj mellett jusson gépjármû-biztosításhoz, több azonnali intézkedés került bevezetésre 2011 májusában”.

A bevezetett intézkedések között szerepel a Malaysian Motor Insurance Pool (MMIP) létrehozása, melyet a maláj biztosítási iparág, a felügyelet nyomására hozott létre, hogy olyan, nagykockázatú ügyfelek is gépjármû-biztosításhoz jussanak, akiknek egyébként a biztosítók nem nyújtanának szolgáltatást.

Az intézkedések sikeres végrehajtása érdekében egy munkabizottság is felállt tavaly áprilisban a fontosabb minisztériumok, a biztosítási és takaful iparág, a fogyasztói és közlekedési csoportok, és a maláj ügyvédi kamara képviselõibõl. A jegybank állítása szerint a végrehajtott intézkedéseknek köszönhetõen már megfigyelhetõ a kárrendezési folyamat hatékonyságának javulása, elsõsorban a személyi sérüléshez kapcsolódó gyorsabb kárrendezési folyamatok esetében, különösen ahol bírósági közvetítésre is sor került.

A hatékonyság növelését szolgáló további intézkedések közé tartozik – melyeket még 2012 elsõ negyedévében be kívánnak vezetni Malajziában - például a személyi sérülésekhez kapcsolódó kárigények esetén a különféle rendõrségi és orvosi igazolások, jelentések beszerzésére kitûzött határidõk kikényszerítése, a bejelentések meggyorsítása, valamint egy országos, 24 órás call center felállítása, a közúti balesetek esetén történõ azonnali segítségnyújtás érdekében.

A gépjármû-biztosítási díjak fokozatos revíziója 2012. január 16-tól valósul meg, miután 30 évig nem került sor azok felülvizsgálatára.

Ezidõ alatt a gépjármûvek száma, a baleseti arány és a kárigények tekintetében is óriási változások következtek be Malajziában, ezen kívül a kórházi és orvosi költségek, valamint a jármû javítás és alkatrészek díjai is emelkedtek – állítja a Bank Negra.

A díjak kiigazítására fokozatosan kerül sor a következõ négy évben, amelynek marginális hatása lesz a lakosságra és a vállalkozásokra is – tette hozzá közleményében a jegybank. „Például felelõsségbiztosítások esetében, egy 110 cc-s motorkerékpár biztosítási díja éves szinten legfeljebb 1-3,5 maláj ringittel (78-275 forint) emelkedhet a következõ négy évben. Egy 1400 cc-s személygépkocsi esetén a díj-kiigazítás évi 6-34 RM (475-2675 forint) körül alakul. Kereskedelmi jármûvek– például taxik, buszok – esetén a díjak emelése az utasokat minimálisan érinti majd.”

A jegybank hozzátette, hogy a kiigazítás mértékét idõrõl idõre felülvizsgálják majd annak érdekében, hogy a korrigált díjak továbbra is a kárigényekkel összhangban legyenek.