Ennyivel kell kiegészíteni az állami autótámogatást
2019.04.24
Kedvezõ feltételekkel cserélhetik le a meglévõ autójukat vagy vásárolhatnak új, hétüléses autót az állami támogatásra jogosult nagycsaládosok. Az állam ugyanis az autó vételárának legfeljebb felét, maximum 2,5 millió forintot ad vissza nem térítendõ támogatásként az érintett nagycsaládosoknak júliustól. Az ingatlan.com csoport pénzügyi üzletágához tartozó money.hu összeállítása szerint, az állami támogatás mellett az új, hétüléses autóhoz szükséges összeget akár személyi kölcsönbõl is finanszírozni lehet.

Csak, ha tényleg kell

Trencsán Erika, a money.hu szakértõje közölte: “Kizárólag tudatosan, körültekintõen szabad csak belevágni az autóvásárlásba. Csak azoknak érdemes személyi kölcsönnel számolniuk, akiknek valóban szüksége van az új autóra és a jövedelmi helyzetükbõl adódóan 3-5 évre tudják vállalni a törlesztõrészleteket. Így mentesülhetnek az egyszeri többmilliós kiadástól.”

A kocsi.hu online autóhirdetési portál szerint több tucat legalább hétüléses modell található a piacon, de az árak jelentõs szórást mutatnak. A legolcsóbb hétülések a kocsi.hu gyûjtése szerint a legolcsóbbak - például egy Dacia vagy egy Fiat - 4-5 millió forint alatti listaáron elérhetõek, de sok modell van még az 5-10 millió forintos intervallumban is.

Akár 1 millióval drágább lehet

Bár az állami autótámogatást csak júliustól lehet igényelni, a money.hu kiszámolta, hogy a banki kínálatban szereplõ legkedvezõbb személyi kölcsönök mekkora kiadást jelentenének. Az 5 éves futamidejû, 3 millió forintos személyi kölcsönök közül a legjobbaknál havonta fixen 58-62 ezer forint lenne a törlesztés havonta. A 3 éves futamidõ és szintén 3 millió forintos hitelösszegnél a legolcsóbb konstrukcióknál 91-97 ezer forintos törlesztõrészlet jönne ki. A money.hu szakértõje hangsúlyozta: esetleges személyikölcsön-felvétel elõtt mindig érdemes alaposan átnézni a kínálatot, akár szakértõ segítségével. A banki ajánlatok ugyanis gyakran változnak, és a kínálatban szereplõ konstrukciók között jelentõs különbségek lehetnek.

A már említett 3 millió forintos 5 évre felvett személyi kölcsönök között vannak jóval drágább, 70-78 ezer forintból törleszthetõ konstrukciók, amelyeknél a legkedvezõbbekhez képest a teljes visszafizetendõ összeg akár 1 millió forinttal is több lehet. Másként nézve, ennyivel drágább lehet az új autó, ha a drágább kölcsön segítségével veszik meg azt az érintettek.